Jihokorejský prezident se snaží o obnovení jednání se Severní Koreou. Ta mlčí

Mun Če-in přislíbil, že se do konce svého prezidentského období bude věnovat snahám o dosažení míru s Pchjongjangem. Navrhuje oficiálně ukončit korejskou válku vyhlášením míru.

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pondělí 3. ledna přislíbil, že ve zbývajícím čase svého prezidentského období, které končí letos v květnu, se bude věnovat snahám o dosažení míru se Severní Koreou. Jihokorejský prezident to přislíbil navzdory tomu, že ze strany Severní Koreje na toto téma vládne ticho.

„Nyní bude vláda usilovat o normalizaci mezikorejských vztahů a o nezvratnou cestu k míru,“ uvedl Mun ve svém posledním novoročním projevu. „Doufám, že úsilí o dialog bude pokračovat i v příští vládě,“ dodal dále.

Severokorejský lídr Kim Čong-un ve svém novoročním projevu však o jihokorejských výzvách k ukončení korejské války z let 1950-53 i o zastavených jednáních o denuklearizaci pomlčel. Oba politici se několikrát sešli na společných schůzkách především v letech 2018 a 2019. Poté se rozhovory kvůli neshodám o dalším postupu zastavily. Důvodem byl tlak na Severní Koreu, aby se vzdala svého jaderného arzenálu dříve, než dojde ke zmírnění amerických sankcí proti Pchjongjangu.

Prezident Mun se nyní snaží „vyhlášení konce války“ využít k oživení rozhovorů a dalšímu jednání. USA tento nápad podporují, ale také uvedly, že se se Soulem neshodují na jeho načasování. Severní Korea na tento nápad veřejně nereagovala.

Prezident Jižní Koreje připustil, že cesta k jednání a zlepšení vztahů mezi Jižní a Severní Koreou bude ještě dlouhá. Jak dále zmínil, svůj vstřícný postoj k Severní Koreji opírá o rozsáhlý vojenský potenciál Jižní Koreje. „Mír je možný na základě silné bezpečnosti,“ řekl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.