Baerbocková ujistila Francii o podpoře Německa v předsednictví Rady EU

Od prvního ledna 2022 se Francie ujímá předsednictví v Radě EU a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ujistila vládu v Paříži o plné podpoře Německa.

„Naši francouzští přátelé se mohou spolehnout na naši podporu od prvního do posledního dne, aby v EU nastavili správný kurz,“ řekla Baerbocková agentuře AFP. Výslovně zmínila společný závazek „pro udržitelné hospodářské oživení, v boji proti klimatické krizi a v oblasti digitalizace“.

Německá koaliční vláda prohlásila, že chce posílit „strategickou suverenitu“ bloku, protože soupeření mezi světovými mocnostmi, jako jsou Spojené státy, Čína a Rusko, negativně ovlivňuje EU. Obě země, „jako nejbližší přátelé v srdci Evropy, nesou zvláštní odpovědnost za jednotnou Evropskou unii, která je schopna jednat a hledět do budoucnosti,“ řekla Baerbocková. Dodala, že francouzské předsednictví je „důležitou příležitostí, kterou chceme společně využít k posílení Evropy, aby byla schopna čelit zítřejším výzvám“.

Francouzské předsednictví Rady EU se kryje s německým předsednictvím G7. Program předsednictví skupiny sedmi velkých západních průmyslových zemí představí berlínská koalice až v lednu, ale je jasné, že počítá i s podporou Francie. Výzvy pro předsednictví G7 jsou obrovské – všechny oči se upírají na Berlín.

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.