Čína: USA a Rusko musejí snížit svůj jaderný arzenál

Vedení strategického dialogu nestačí. Je třeba snížit jaderný potenciál obou zemí, řekl čínský diplomat.

Prodloužení Smlouvy o opatřeních k dalšímu snížení a omezení strategických útočných zbraní (START-3) ze strany Ruska a USA je nesmírně důležité. Jaderné velmoci nicméně musejí ve snižování svých jaderných arzenálů pokračovat, uvedl na briefingu ředitel Odboru kontroly zbrojení čínského ministerstva zahraničí Fu Cun.

Čínská strana nepovažuje vedení strategického dialogu mezi USA a Ruskem za dostačující. „Nemyslíme si, že to stačí, protože i po prodloužení START-3 mají USA a Rusko dohromady více než 90 procent existujících jaderných zbraní na Zemi.“

Podle mezinárodního konsensu by Rusko i USA měly snížit svůj jaderný arzenál na úroveň Číny, řekl také Fu Cun. V takovém případě by se k jaderným jednáním s Ruskem a USA připojila i čínská strana.

Smlouva o dalším snížení a omezení strategických útočných zbraní mezi USA a Ruskem byla podepsána v roce 2010. V jejím rámci se Rusko a USA zavázaly, že do sedmi let sníží počet svých strategických zbraní na 700 rozmístěných mezikontinentálních balistických raket (ICBM), balistických raket odpalovaných z ponorek (SLBM) a těžkých bombardérů (TB) včetně 1 550 na nich nesených bojových hlavic a 800 nerozmístěných ICBM, SLBM a TB. Smlouva START mezi Ruskem a Spojenými státy byla na začátku minulého roku prodloužena na dalších pět let, tedy do 5. února 2026.

V pondělí 3. ledna byla zveřejněna deklarace pěti jaderných velmocí (USA, Rusko, Čína, Francie a Velká Británie) o nepřijatelnosti jaderné války, kterou nelze vyhrát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.