Když paměť vynechává

Keller bez cenzury: Jan Keller ještě komentuje cestu Jana Farského do USA, která se nyní vyznačuje vynecháváním paměti některých zúčastněných.

Čerstvě znovuzvolený poslanec Jan Farský (STAN) odjel bádat do Oregonu, aniž by složil poslanecký mandát. Když se v úterý 11. ledna tohoto roku ptali předsedy vlády Petra Fialy (ODS), jak se k tomu staví, v podstatě uvedl, že mu to nevadí. Jak jinak chápat jeho slova o tom, že činnosti vlády se odjezd zmíněného poslance nijak netýká. Premiér dodal, že byl poslancem ujištěn, „že na všechna důležitá hlasování vlády bude přítomen“. „To je asi tak vše, co se k tomu dá říct“, připojil ještě na závěr.

O týden později ve středu 19. ledna si pan premiér svá slova už nepamatoval. Naopak, náhle si vybavil, že se k celé věci, která se mezitím stala přetřásanou politickou kauzou, dá říci spousta dalšího. Odsoudil jednání poslance Farského a promluvil v této souvislosti o nepřípustnosti hazardovat s důvěrou občanů.

V premiérově selektivní paměti utkvělo, že někdy v září či v říjnu 2020 napsal poslanci Farskému doporučení k jeho žádosti o udělení Fulbrightova stipendia. Vůbec si tehdy ale nedokázal představit, že uchazeč toto stipendium obdrží. Jinak by přece nemohl souhlasit s kandidaturou Jana Farského ve volbách o rok později. Vlastně mohl by ji podpořit, pokud by byl přesvědčen, že Farský se po obdržení stipendia vzdá mandátu. On se ale mandátu nevzdal a Petru Fialovi to ještě před týdnem nijak nevadilo.

Poslanec Farský si naopak vzpomíná na slova premiéra, jimiž ho už po zmíněných loňských volbách ujistil, že odjet může klidně i s mandátem: „Kdyby mi premiér řekl, že v žádném případě nemůžu odjet, tak narovinu říkám, že bych neodjel. Ale on říkal, že v tom nevidí žádný problém…“, tvrdí Jan Farský.

Když byl pan premiér dotázán, zda Farskému po úspěšných volbách doporučil, aby složil mandát, anebo se vzdal stipendia, dočista zapomněl, jak zněla otázka a překvapenému tazateli odpověděl, že je předseda ODS a výhradně za tuto stranu odpovídá. Prostě se mu nevybavilo, že tehdy podle svého jiného vyjádření Farskému vysvětlil, že obojí si ponechat nemůže a že musí postupovat jinak. Na to, že se mu takové rady z úst tehdy ještě nejmenovaného premiéra dostalo, ale zase musel zapomenout poslanec Farský. Jinak by nemohl tvrdit to, co tvrdí.

Buďme rádi, že se článek 66 Ústavy ČR týká pouze prezidenta. Na premiéra, kterému prokazatelně selhává paměť a který má vážné problémy s orientací, se tento článek naštěstí nevztahuje.


Pozn. red.: Jan Farský v noci na dnešek oznámil na Twitteru rezignaci na poslanecký mandát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.