Začal exodus západního byznysu z Ruska

A podle očekávání bude pokračovat. Z ruského trhu odcházejí ropné korporace BP a Shell, firma Mastercard a další.

Další západní společnosti se nejspíš začnou stahovat z Ruska v souvislosti s tím, že odchod už oznámily společnosti British Petrol, Shell a norský Equinor. Odchod se očekává od dalších korporací a investorů z různých odvětví. Jedná se o důsledky ruské invaze na Ukrajinu.

Přední banky, letecké společnosti, výrobci automobilů a další společnosti omezily dodávky, ukončily partnerství a označily kroky Ruska za nepřijatelné. Mnoho dalších uvedlo, že zvažují přijetí podobných opatření.

Například společnost Mastercard již v důsledku sankcí zablokovala své platební sítě u několika finančních společností v Rusku. Distributorské společnosti Warner Bros a Walt Disney pozastavily uvádění svých filmů v ruských kinech.

Západní reakce se projevují i uzavřením vzdušného prostoru pro ruská letadla, vyřazením některých ruských bank z globální finanční sítě SWIFT či zamezením přístupu Moskvy k devizovým rezervám ve výši 630 miliard dolarů.

Analytici uvádějí, že v nejbližší době se dá očekávat řada dalších podobných oznámení. Přispěje k tomu i prodej ruských akcií velkým norským státním fondem. K něčemu podobnému se rozhodl také jeden z amerických penzijních fondů, který deklaroval podporu odprodeje ruských aktiv.

Vedle společností Shell, BP a Equinor, které už odchod z Ruska oznámily, tlaku situace podléhají i další západní společnosti s podílem na ruském ropném a plynovém trhu – ExxonMobil a TotalEnergies.

Také přepravní společnost Maersk informovala, že se připravuje na dodržování sankcí proti Rusku. Jeden ze scénářů zahrnuje pozastavení rezervací nákladu.

Největší výrobci aut přerušili dovoz do Ruska, učinily tak i firmy Volvo a GM, které na ruském trhu prodají jen 12 tisíc vozidel ročně. Firma Ford, které patří 50% podíl ve třech automobilkách v Rusku, se k věci nevyjádřila.

Mnoho burz zastavilo obchodování, což komplikuje možnost likvidace podílů na ruském trhu ze strany společností a správců aktiv. Situace má vliv i na pokles cen akcií některých západních společností. Akcie finské letecké společnosti Finnair ztratily pětinu hodnoty. Letecké společnosti se chystají na dlouhodobou blokádu letových koridorů mezi východem a západem způsobenou uzavřením vzdušného prostoru ze strany EU a Ruska. Washington zatím zákaz letů pro Rusko nepodpořil. Bidenova administrativa nicméně žádá kryptovalutové burzy, aby pomohly zajistit, že ruské osoby a organizace nebudou používat virtuální měny k vyhýbání se sankcím, které na ně Washington uvalil, informovala agentura Bloomberg.

Velké technologické společnosti zvažují uzavření služeb v Rusku, hodlají ale brát ohled a chápou jako své poslání umožnit projevy nesouhlasu a dát hlas protestům. Společnost Meta Platforms (Facebook) už oznámila, že v EU omezí přístup k ruským státním médiím RT a Sputnik.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.