Írán kritizoval Rusko za „vměšování“ do finálních rozhovorů o návratu k jaderné dohodě

Teherán míní, že ruské oddalování dohody má zvýšit ceny ropy a ruské příjmy z energetiky.

Írán podle informací polooficiální íránské tiskové agentury Tasnim kritizoval ruské „vměšování“ do finálních rozhovorů, které mají oživit jadernou dohodu velmocí s Íránem (JCPOA), uvedl Reuters. Dohoda, která omezila jaderný program Íránu byla dosažena v roce 2015, nicméně v roce 2018 ji z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa opustily Spojené státy jako jeden ze signatářů.

Rusko totiž v sobotu požádalo USA o záruku, že americké sankce, kterým Moskva čelí v důsledku útoku na Ukrajinu, se nedotknou ruského obchodu s Íránem. Ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Rusko žádá od USA písemnou záruku, že sankce nebudou nijak bránit ruskému obchodu, investicím a vojensko-technické spolupráci s Íránem.

Íránská tisková agentura Tasnim citovala nejmenované íránské představitele, kteří označili ruské požadavky za nekonstruktivní, považují je za snahu zajistit ruské zájmy v jiných oblastech. Rusko se prý snahou zbrzdit pokrok v jednání o návratu Íránu a velmocí k dohodě snaží zvýšit ceny ropy, v návaznosti pak i vlastní příjmy z energetiky.

Nejvyšší íránský bezpečnostní představitel Alí Šamchání v pondělí uvedl, že prioritou íránských vyjednavačů je vyřešit zbývající problémy co nejrychleji, k čemuž je potřeba iniciativy všech stran.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v neděli snažil rozptýlit dohady o překážkách jaderné dohody a řekl, že sankce uvalené na Rusko kvůli Ukrajině s ní nemají nic společného.

Obavy Ruska z dopadu západních sankcí na jeho vztahy s Íránem navazují na snahu vysokých íránských představitelů o prohloubení vazeb s Ruskem od loňského zvolení íránského prezidenta tvrdé linie Ebrahíma Raísího.

Hlavní íránský představitel, nejvyšší vůdce ajatolláh Chameneí požaduje užší vazby s Ruskem kvůli své hluboké nedůvěře vůči Spojeným státům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.