Daily Telegraph: Čínský prezident Si je „znepokojen“ tím, jak invaze sjednotila Západ

Si Ťin-pching byl podle šéfa CIA znepokojen potížemi Ruska s invazí na Ukrajinu a tím, jak tato válka sblížila Spojené státy a Evropu.

Ředitel CIA William Burns uvedl, že aspirace čínského vůdce ohledně Tchaj-wanu by neměly být podceňovány, ale domnívá se, že došlo k „ovlivnění čínských kalkulací“. Burns řekl na kongresovém slyšení o globálních hrozbách: „Myslím, že je [Čínu] do jisté míry překvapilo a zneklidnilo to, co viděli na Ukrajině v posledních dnech – vše od síly reakce Západu až po způsob, jakým se Ukrajinci tvrdě bránili.“

Burns se také domnívá, že jsou „zneklidněni dopadem na globální ekonomiku“  a „trochu znepokojeni způsobem, jakým Vladimir Putin přiměl Evropany a Američany k mnohem většímu sblížení“. Čína podle něj „nepředpokládala, do jakých značných potíží se Rusové dostanou“.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala znepokojení na samosprávném Tchaj-wanu, který Čína prohlašuje za svůj a slíbila, že ho v případě potřeby získá zpět silou. Tchaj-wan zvýšil stupeň své pohotovosti v obavách, že by Čína mohla využít toho, že se Západ zaměřil na Ukrajinu, a zasáhnout proti němu. Si ve společném telefonátu s vedoucími představiteli Francie a Německa uvedl, že situace na Ukrajině je „znepokojující“, a „vážně lituje“ toho, co se tam děje. Vyzval rovněž k „maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo rozsáhlé humanitární krizi“, a zdůraznil potřebu podpořit mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: 图片来源: 美国之音白桦拍摄, Public domain, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.