Americký dluh domácností už překročil předkrizový rekord

Financial Times: Dluh domácnosti v USA překročil svůj předkrizový vrchol v prvním čtvrtletí, informovaly Financial Times.. Saldo spotřebitelského dluhu činilo 12,73 bilionů dolarů na konci prvního čtvrtletí 2017, podle údajů Federální rezervy tím přesáhly vrchol z roku 2008 ve výši 12,68 bilionu dolarů. Ovšem většina dluhů se nezdá být problematická, s výjimkou studentských půjček, kde se počet úvěrů v selhání blíží 10 % ročně za posledních pět let.

Jsou zde také problémy s kreditními kartami i s úvěry na automobily. Ale nejedná se o tak akutní problémy jako při finanční krizi. Ta zanechala přeci jen půjčovatele o něco opatrnější při poskytování hypoték jednotlivcům se slabší úvěrovou minulostí. 

Zdá se, že půjčování se odehrává především směrem ke starším a více úvěryhodnějším půjčovatelům. Míra nesplácení úvěrů je nízká, protože se změnily vzorce půjčování, změnili se také půjčovatelé, v USA probíhá ekonomické oživení a je vidět silný trh práce. Jedinou výjimkou jsou právě studentské půjčky. 


Právě studentský dluh se stal jedním z největších problémů americké ekonomiky. Mnoho Američanů si hodně půjčilo ve víře, že jejich vzdělání po střední škole je tou nejlepší cestou jak si zajistit vyšší mzdy. Jenže nyní zjišťují, že břemeno jasně převyšuje benefity. Studentské půjčky překročily problémy s kreditními kartami jako nejhorší problém v kategorii spotřebitelských úvěrů. Nesplacené studentské půjčky se zvýšily a dosáhly 1,34 bilionu dolarů. Zhoršuje se také splácení úvěrů na automobily.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.