Záleží na tom, co děláte každý den: Síla rutiny

Pravidelné pracovní postupy umožňují pracovníkům vynakládat méně kognitivní energie na opakující se úkoly, což může podpořit soustředění a kreativitu při řešení složitějších úkolů.

Slovo „rutina“ může vyvolávat představu slov jako všední nebo obyčejný. Během pandemie, která narušila každodenní život, se rutina mohla zdát nudná a omezující. Jako ergoterapeutka a výzkumnice vlivu aktivit a participace na duševní zdraví však vím, že rutina může být mocným nástrojem. Může podporovat kognitivní funkce, posilovat zdraví a poskytovat smysluplné aktivity a sociální příležitosti, napsala Megan Edgelowová pro The Conversation.

Na počátku pandemie výzkumníci poukázali na význam každodenních rutinních postupů pro zvládání změn. Vzhledem k tomu, že dvouleté výročí pandemie se shoduje s uvolněním opatření v oblasti veřejného zdraví v celé zemi, je při přechodu k „novému normálu“ užitečné zamyslet se nad rutinou a její hodnotou.

Rutina podporuje kognitivní funkce

Zaprvé, každodenní rutina a pravidelné návyky podporují kognitivní funkce a mohou dokonce uvolnit lidi k větší kreativitě. Výzkum zjistil, že pravidelné pracovní postupy umožňují pracovníkům vynakládat méně kognitivní energie na opakující se úkoly, což může podpořit soustředění a kreativitu při řešení složitějších úkolů.

Vzpomeňte si na typické ranní rutiny, které existovaly před pandemií: obvyklá cesta do práce, teplý nápoj po cestě, pozdravení se s kolegy, zapnutí počítače nebo otevření kalendáře. Takové návyky mohou připravit půdu pro produktivní pracovní den.

Z přehledu každodenních rituálů vlivných umělců vyplynulo, že mnozí umělci mají dobře definované pracovní postupy, které mohou jejich kreativitu spíše podporovat než omezovat. Výzkum paměti ukazuje, že pravidelné rutiny a návyky mohou starším lidem pomoci lépe fungovat v domácím prostředí.

Pokud je užívání léků ve stejnou dobu a ukládání klíčů na jejich místo součástí každodenní rutiny, bude člověk vynakládat méně energie na hledání ztracených předmětů a starostí o udržení svého zdraví, což mu uvolní čas na jiné věci, které chce během dne dělat.

Rutina podporuje zdraví

Pravidelný režim může také pomoci lidem získat pocit, že mají kontrolu nad svým každodenním životem a že mohou podnikat pozitivní kroky v péči o své zdraví. Například vyčlenění času na cvičení v rámci rutinních činností může pomoci splnit doporučenou denní aktivitu. To je nyní obzvláště důležité, protože výzkumy ukazují, že lidé, kteří během pandemie snížili úroveň své aktivity, mohou mít trvalé zdravotní následky.

Jakmile lidé zvýší svou aktivitu mimo domov, mohou zvážit dopravu do školy a do práce, návrat k organizovaným fitness aktivitám a do posilovny a možnosti zapojit pohyb do celého dne. Mezi další způsoby, jakými lze podpořit zdraví, patří pravidelná příprava jídla a dostatek spánku, což jsou činnosti, které se zdají být jednoduché, ale mohou se vyplatit při zdravém stárnutí po celý život.

Rutina dává smysl

Pravidelné rutinní činnosti mohou také přesáhnout rámec zjednodušování každodenních úkolů a dodat životu trochu koření. Důkazy naznačují, že zdraví prospěšné aktivity, jako je chůze, mohou nabídnout příležitost užívat si přírody, poznávat nová místa a stýkat se s lidmi.

Výzkum konceptu flow, stavu plného pohlcení přítomným okamžikem, ukazuje, že aktivity jako sport, hry, výtvarné umění a hudba mohou být naplňující a posilující. Pravidelná účast na smysluplných a poutavých aktivitách může rovněž pozitivně přispívat k duševnímu zdraví.

Malé kroky k vytvoření rutiny

Pokud si myslíte, že by vaše každodenní rutina potřebovala vylepšit, zvažte několik malých kroků:

Pomocí denního časovače nebo aplikace v chytrém telefonu si uspořádejte své aktivity a zařaďte věci, které chcete udělat, do svého rozvrhu.

Zvolte si pravidelný čas vstávání a odchodu do postele a snažte se ho dodržovat po většinu dní v týdnu.

Několikrát týdně se věnujte procházkám po okolí nebo jízdě na kole.

Začněte s novým koníčkem nebo se znovu věnujte nějakému dřívějšímu, například sportu nebo hrám, uměleckým řemeslům, hře na hudební nástroj nebo zpěvu.

Všímejte si smysluplných aktivit, které se mohou ve vaší komunitě znovu objevit, jako je například knižní klub v knihovně nebo organizované pěší procházky ve skupině.

Rutina nám pomáhá řídit naše zdraví a náš pracovní, domácí a společenský život. Dva roky poté, co pandemie změnila životy všech lidí, mají nyní lidé příležitost zvážit, jaké rutinní činosti si chtějí zachovat a jaké smysluplné věci potřebují ve svém každodenním životě, aby zůstali produktivní, šťastní a zdraví.

 

O autorce:

Megan Edgelowová: (Je členkou fakulty na Fakultě zdravotnických věd na Queen’s University. Je stálou odbornou asistentkou na Fakultě rehabilitační terapie, kde se věnuje výuce a vedení postgraduálních studentů v programech ergoterapie a rehabilitace a vedení ve zdravotnictví. Vyučuje také v magisterském programu vzdělávání ve zdravotnictví. Její výzkumný program se soustředí na vliv účasti na práci a aktivitách na duševní zdraví. Má také klinickou ergoterapeutickou praxi, která slouží pracovníkům s duševním onemocněním.

 

Zdroj: Megan Edgelow, „What you do every day matters: The power of routines“; The Conversation (16.03.2022)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.