Postavením brazilského prezidenta Temera otřásá obvinění z korupce

Reuters. Prezident Brazilie Michel Temer odmítá výzvy na to, aby rezignoval poté co se kolem něj rozhořela velká korupční kauza “Car Wash”, která je v zemi nyní vyšetřována. Situace oslabila Temera, promítla se na trzích a zpochybňuje to, zda jeho vláda může legislativně prosadit další škrty.

Temer obvinění z úplatků odmítl. Očekává se, že se ke krizi obrátí na občany v televizním vystoupení. Nová odhalení v kauze, včetně nahrávek, způsobila v zemi menší politické zemětřesení. Temerovi hlavní spojenci prezidenta podpořili, ale jeho politická strana je rozdělená. Vláda, která je v Brazílii závislá na prezidentovi, ujišťuje, že pokračuje v práci normálně.

V současnosti Brazílie bylo usvědčeno 90 vedoucích byznysmenů a politiků v korupční kauze, další desítky poslanců a třetina Temerova kabinetu je vyšetřována. Stále vlivný bývalý prezident Luiz Inacio Lula da Silva čelí také vyšetřování z pěti korupčních případů.

Temer figuruje v případu milionů využitých pro nelegální podporu volební kampaně. Což prezident odmítá. V případě, že by Temer rezignoval, nebo sdílel osud svojí předchůdkyně Dilmy Rousseffové, musí parlament do 30 dní jmenovat následovníka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.