Předčasné volby v Rakousku: Strache z FPÖ chce 27 %

Kurier.at. Již nyní se objevují obavy ze zahraničního vměšování v případě nové spolupráce v černo-modrých barvách. Nové volby ještě nebyly schváleny, ale v Rakousku už se jede v předvolebním módu, píše Kurier. Předseda rakouské FPÖ Heinz Christian Strache už uvedl i volební cíl strany: 27 %. FPÖ již příští týden začne v vlnou plakátů, oznámil Strache.

Cíl FPO je jasný, dosáhnout více než 27 % a také rozbít systém „červeno-černé“ (tj. sociálních demokratů a lidovců). 27 % je podstatně více než při volbách roku 2013, tehdy to bylo 20,5 %. Jenže jde o hodnotu, kterou „modří“ již delší dobu dosahují v předvolebních průzkumech. A stále se tak drží na prvním místě, přechodně vykázali dokonce 35 %.

Představil rakouských lidovců Karlheinz Kopf uvedl, že v tomto období je „červeno-černá“ ještě o něco méně pravděpodobná. Dlouhé společné vládnutí sociálních demokratů a lidovců skrylo „obrovský potenciál frustrace“, který se přelil i do osobních averzí.

Padl ovšem dotaz, zda by taková EU měla radost z koalice lidovců a svobodných. Kopf odkázal na sankce proti černo-modré za Wolfganga Schüssela a uvedl: „Doufám, že se zahraničí ze svého chování na začátku nového tisíciletí poučilo, a že se nebude vměšovat do toho, co se v jedné zemi rozhodne.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.