Jak velká je Afrika ve skutečnosti?

Přesvědčte se sami, kolikrát by se vešla Indie do Afriky…

Na většině map světa se nezmenšuje Afrika, ale jsou to spíše ostatní regiony zeměkoule, které jsou v nepoměru ke skutečnosti, upozorňuje web Statista. Původ tohoto zkreslení lze vysledovat až do roku 1569, kdy kartograf Gerard Mercator vyvinul metodu mapování, která nese jeho jméno a dodnes je nejpoužívanější metodou zobrazování světa.

Mercatorova projekce, která spočívá v promítání zemského povrchu na válec tečný k rovníku, byla vytvořena pro usnadnění měření úhlů při vytyčování námořních tras. V době plavby a „velkých objevů“ to bylo velmi praktické, ale ukázalo se, že je to velmi nepřesné, pokud jde o vzdálenosti, které se s rostoucí vzdáleností od rovníku stále více protahovaly.

O tom se můžete snadno přesvědčit sami. Pokud se podíváte na infografiku níže, uvidíte, že Rusko se po otočení o 90 stupňů celé vejde na africký kontinent. Na mapě založené na Mercatorově projekci, jako jsou Mapy Google, se však Rusko zdá být mnohem větší než Afrika, ačkoli je ve skutečnosti téměř o polovinu menší (17,1 milionu km² oproti 30,4 milionu km² afrického kontinentu).

Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.