Snížení průmyslových emisí ze znečišťujících intenzivních chovů hospodářských zvířat

Snížení znečištění z intenzivní živočišné výroby je nezbytné pro řešení dopadů na klima a biologickou rozmanitost.

Evropská komise 5. dubna zveřejnila svůj návrh na revizi směrnice o průmyslových emisích, což jsou právní předpisy, které vyžadují, aby průmyslové podniky s vysokou mírou znečištění, jako jsou elektrárny, zařízení na zpracování odpadu a chemické podniky, ale také intenzivní chovy hospodářských zvířat, získaly od vnitrostátních orgánů zvláštní environmentální povolení k provozu a omezení znečišťujících emisí.

„Snížení znečištění z intenzivní živočišné výroby je nezbytné pro řešení dopadů na klima a biologickou rozmanitost, pro úsporu miliard veřejných prostředků snížením souvisejících nákladů na zdraví a životní prostředí a pro zahájení přechodu k udržitelnějším potravinovým systémům,“ uvedla Federica Ferrario, vedoucí zemědělské kampaně Greenpeace v Itálii. „Je načase respektovat zásadu znečišťovatel platí, místo toho, aby se náklady přenášely na komunitu: podřídit znečišťující činnosti, jako je intenzivní chov hospodářských zvířat, příslušným povolením je naprosté minimum.“

Jak se uvádí na webu Evropské komise, nová pravidla se budou vztahovat kromě jiných na:

  • větší počet velkých zemědělských podniků s intenzivním chovem hospodářských zvířat. Podle nových pravidel by se postupně vztahovala na největší komerční zemědělské podniky v Evropě chovající skot, prasata a drůbež, přičemž se jedná o přibližně 13 % evropských komerčních zemědělských podniků, které dohromady v EU produkují 60 % emisí amoniaku a 43 % emisí metanu z chovu hospodářských zvířat. Přínosy této rozšířené působnosti pro zdraví se odhadují na více než 5,5 miliardy eur ročně. Vzhledem k tomu, že zemědělské podniky mají jednodušší provoz než průmyslová zařízení, budou mít z mírnějšího povolovacího režimu prospěch všechny dotčené zemědělské podniky. Povinnosti vyplývající z tohoto návrhu budou prostřednictvím přizpůsobených požadavků odpovídat velikosti zemědělských podniků a intenzitě chovu hospodářských zvířat. Klíčovým zdrojem podpory transformace zůstává společná zemědělská politika.
  • Těžbu průmyslových nerostů a kovů a výrobu baterií ve velkém měřítku.

Nová pravidla v neposlední řadě zvýší transparentnost a možnost, aby se veřejnost podílela na povolovacím postupu. Kromě toho bude evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek přeměněn na portál EU pro průmyslové emise, na němž budou mít občané jednoduchý přístup k údajům o povoleních vydaných kdekoli v Evropě a získají přehled o činnostech, jež v jejich bezprostředním okolí znečišťují ovzduší.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.