Studie: Evropa denně spálí v autech ekvivalent 15 milionů bochníků chleba

Evropská lobby pro biopaliva prosazuje větší spalování plodin navzdory kolapsu dodávek klíčových obilovin z Ukrajiny a Ruska a hrozící celosvětové potravinové krizi.

Stále častěji se ozývají hlasy, zejména z řad evropské lobby pro biopaliva (ePureEuropean Biodiesel Board), aby byla ruská ropa nahrazena biopalivy z plodin, jako je pšenice, kukuřice, ječmen, slunečnice, řepka a další rostlinné oleje. A to navzdory prudkému nárůstu cen potravin v důsledku Putinovy invaze na Ukrajinu, která zdecimovala obilnici Evropy.

Podle nové studie se v Evropě každý den přemění 10 000 tun pšenice, což odpovídá 15 milionům bochníků chleba (založeno na typickém 750gramovém bochníku), na etanol pro použití v automobilech. Evropská nevládní organizace bojující za čistší dopravu Transport & Environment, která studii provedla, vyzývá k zastavení spalování pšenice a dalších potravinářských plodin v biopalivech a označila snahu lobby biopaliv o zvýšení produkce za „nemorální“ v době akutního nedostatku potravin ve světě.

Maik Marahrens, manažer pro biopaliva ve společnosti T&E, řekl: „Každý rok spálíme miliony tun pšenice a dalších důležitých obilovin, abychom poháněli naše automobily. To je tváří v tvář celosvětové potravinové krizi nepřijatelné. Vlády musí urychleně zastavit spalování potravinářských plodin v automobilech, aby se snížil tlak na kritické zásoby.“

Podle studie by odstranění pšenice z evropských biopaliv vyrovnalo více než 20 % propadu dodávek ukrajinské pšenice na světový trh. V zemích, jako je Egypt, který dováží více než 60 % své pšenice, především z Ruska a Ukrajiny, by tyto dodatečné dodávky na trh byly záchranou.

Již v roce 2017 organizace Transport & Environment publikovala článek, ve kterém se píše, žeevropská politika v oblasti biopaliv skutečně zvyšuje světové ceny potravin. Podle přehledu více než 100 ekonomických modelových studií o dopadu zvýšené poptávky po biopalivech z potravinářských plodin na ceny potravin se na tom shodli vědci.“

Březnová studie také tvrdí, že „v USA se v roce 2021 použilo na výrobu biopaliv více než 130 milionů tun kukuřice. To je více než celá sklizeň obilí na Ukrajině a v Rusku dohromady.“

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.