Španělská vláda chce vyšetřit špehování katalánských politiků

Informace o špehování představují problém pro současnou vládní koalici, která vládne i díky podpoře katalánské strany za nezávislost ERC.

Španělská vláda oznámila, že bude vyšetřovat obvinění týkající se špehování předních katalánských separatistických politiků. Informace o něm zveřejnila v minulém týdnu kanadská firma Citizen Lab., tvrdí, že software Peagasus byl nainstalován do telefonů a počítačů 65 katalánských politiků.

Katalánští představitelé obvinili španělskou vládu, že stojí za touto nezákonnou operací.

„Vláda má čisté svědomí a nemá co skrývat,” prohlásil v reakci španělský ministr Felix Bolanos a oznámil začátek vyšetřování. Bolanos slíbil “vnitřní vyšetřování“ v rámci Národního zpravodajského centra, které bude podávat zprávy parlamentní komisi mající přístup k utajovaným informacím, případem se bude zabývat i španělský ochránce lidských práv.

Pro Sánchezovu menšinovou vládu celý případ představuje problém, neboť součástí vládní koalice jsou i katalánské a baskické separatistické strany, včetně levicové republikánské formace katalánského vůdce Pere Aragonese. Katalánská politička a bývalá poslankyně Laura Vilagra nazvala Bolanosův  slib „vágním“ a řekla, že do budoucna nemůže současné vládě „zaručit“ podporu své strany (Republikánská levice Katalánska, ERC).

Bližší informace o celém případu jsme přinesli ZDE.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.