V Severním Irsku se před volbami mluví o referendu o sjednocení s Irskem

Strana Sinn Fein má v květnových místních volbách nakročeno k vítězství, v rámci kampaně pracuje s potřebou referenda.

Lídryně severoirské strany Sinn Fein prohlásila, že dublinská vláda musí začít plánovat možnost referenda, které by mohlo vést ke sjednocení Irska, uvedla agentura Reuters.

Krátce před místními volbami (budou se konat 5. května) uvedla Michelle O’Neillová v aktuálním rozhovoru pro agenturu Reuters, že „netrvá na určení termínů“ referenda, lidé však podle ní „vědí, že se blíží ústavní změna”. Referendum by se podle ní mohlo uskutečnit ještě před koncem tohoto desetiletí.

V místních volbách v Severním Irsku má strana Sinn Fein nakročeno k volebnímu vítězství.

Podle severoirské Velkopáteční mírové dohody z roku 1998 může britská vláda vyhlásit referendum o znovusjednocení Irska, pokud se zdá pravděpodobné, že většina hlasů bude „pro“.

Předsedkyně Sinn Fein dále uvedla, že vláda v Dublinu by se měla již nyní soustředit na plánování ústavních změn, mělo by se také hovořit o společném zdravotnictví, vzdělání a ekonomice.

Odchod Velké Británie z Evropské unie vyvolal mj. otázky týkající se budoucnosti Severního Irska a jeho hranice s členským státem EU Irskem.

O’Neillová řekla, že i s perspektivou referenda jsou lidé v Severním Irsku velmi znepokojeni výší životních nákladů a krizí ve zdravotnictví: „Nevidím žádný rozpor v tom, že pracuji na této ústavní změně a snažím se lidi přesvědčit o něčem lepším a zároveň jsem v exekutivě a spolupracuji s ostatními na poskytování každodenních veřejných služeb, které zajímají veřejnost.“

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění dosáhla podpora strany Sinn Fein 27 %. Má tak náskok asi sedmi bodů před Demokratickou unionistickou stranou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.