MMF: Asijské ekonomice hrozí stagflace

Vyšší ceny komodit, inflace, hospodářské zpomalení v Číně a očekávané vyšší úrokové sazby FEDu patří k hlavním zdrojům problémů asijských zemí.

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil ve svém výhledu hospodářské vyhlídky asijského regionu a na konci dubna varoval před stagflačními riziky ve zdejších ekonomikách. Mezi důvody uvádí válku na Ukrajině, růst cen komodit či hospodářské zpomalení v Číně.

Válka na Ukrajině a její finanční a obchodní dopady se Asie, díky odlišným vazbám, dotknou jen omezeně. Dojde ale ke zvýšení cen komodit, svou roli sehraje i zpomalení růstu v Evropě, uvedla úřadující ředitelka oddělení MMF pro Asii a Tichomoří Anne-Marie Gulde-Wolfová.

Zpomalení v Číně zvyšuje hospodářské tlaky na celý region, situaci ovlivňuje i rostoucí inflace: „Proto region čelí stagflačnímu výhledu, kdy růst je nižší, než se očekávalo, a inflace vyšší,“ uvedla na online tiskové konferenci ve Washingtonu.

Politici tak budou čelit obtížnému kompromisu, jak reagovat na hospodářské zpomalení a současně rostoucí inflaci. Pro většinu zemí to bude znamenat zpřísnění měnové politiky, jež bude záviset na domácí inflaci a vnějších tlacích, uvedla dále ekonomka.

Za další výzvu pro asijské ekonomiky, zejména v souvislosti s obrovským dluhem regionu denominovaným v dolarech, považuje Gulde-Wolfová očekávané soustavné zvyšování úrokových sazeb americkým Federálním rezervním systémem.

Podle dubnové prognózy MMF letos poroste asijská ekonomika o 4,9 %, což je o 0,5 % méně, než předpokládal lednový odhad. Inflace v Asii se pro rok 2022 odhaduje na 3,4 %, o 1 % více než v lednovém odhadu.

Gulde-Wolfová ale dodala, že základní prognózy doprovází „značná nejistota“ a „rizika jsou vychýlena směrem dolů“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.