Globální expanze je synchronizovaná, i když vše ostatní je chaos

Bloomberg. Verdikt ohledně synchronizované expanze zní jasně: je naživu a daří se jí dobře, píše Bloomberg.

Silné nárůsty výdělků a další pozitivní překvapení: napříč sektory i regiony. Zdá se, pokračuje Bloomberg, že hlavní světové ekonomiky běží ruku v ruce.

Tento vývoj by měl podepřít důvěru v odolnost expanze. Tvrdá data jako HDP jsou totiž méně přesvědčivá, než výsledků výzkumu spotřebitelské a podnikatelské nálady. Široce založené oživení by také znamenalo, že USA nenesou břímě pro celou světovou ekonomiku.

Silné výdělky ukazují na přírůstky tržeb, které byly lepší, než se očekávalo. Dalším barometrem jsou technologické firmy i průmyslové, zatímco tzv. defenzivní sektory jako telekomunikace spíše klesají. Tzv. cyklické firmy – tedy ty, které jsou nejvíc spojené s ekonomickým cyklem – se zlepšují, jasná známka toho, že globální ekonomika jede na růst nad trendem. A reflace je stále ve hře, i když obchodní reflace ztratila sílu, uvádí Bloomberg.

Synchronizovaná expanze znamená, že globální ekonomika se nemusí tak moc spoléhat kvůli růstu na Spojené státy. Což omezuje nerovnováhy, které by mohly destabilizovat růst, například změna u amerického dolaru, která by mohla ohrozit rozvíjející trhy.

Málokdy se podaří, aby globální ekonomika byla synchronizována. Bloomberg uvádí data MMF, že variace růstových sazeb v G20 bude nejnižší od roku 1980. Očekává se, že žádná ekonomika G20 letos nezaznamená pokles výstupu. Bylo by to poprvé od roku 2010.

Rozdíly v růstových tempech se zmenšují, i když expanze akceleruje. G20 očekává průměrný růst 2, 4%. A další synchronizace v rychlejším tempu se týká inflace.

I proto převládá optimistický tón.

Pokud tu jsou pochyby, pak se objevují kvůli komoditám, protože vyšší ceny ropy byly zásadní pro období vyšších výdělků prvního čtvrtletí. A také zůstávají důležitou podmínkou pro synchronizované globální oživení, protože jsou klíčové pro komoditní země. Je jasné, že velkou část oživení právě táhne komoditní trh. Pro komoditní trh je ovšem klíčový vývoj v Číně. Ta vzbuzuje obavy – a předstihla tím i pro investory Evropu – kvůli možnému „utažení úvěrových kohoutků.“

Kritici mohou uvést Japonsko, například jeho největší tři banky, které zaznamenaly pokles zisků, i když polevil vliv záporných úrokových sazeb. Ožehavá otázka je také, zda je nárůst výdělků udržitelný v USA, obzvláště pokud se zastaví energetický sektor.

Zdá se, že tahouni budou do budoucna spíše technologie a finanční sektor  – hlavní příjemci benefitů globálního oživení. Komoditní ceny se také stále ještě drží nad hodnotami minulého roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.