Šéf Société Générale o prodeji Rosbank

Fréderic Oudéa, ředitel významné francouzské banky Société Générale, okomentoval na francouzském zpravodajském kanále BFM Business dubnový prodej podílu v ruské bance Rosbank.

Rosbank je uváděna jako třetí nejspolehlivější banka Ruska. Je natolik atraktivní, že zde donedávna měla podíl i francouzská Société Générale, která ale v dubnu opustila ruský trh kvůli mezinárodním sankcím během rusko-ukrajinské války. Šéf Société Générale nazval opuštění investice v Rusku „zlomeným srdcem”. „Rosbank je impozantní banka, má na ruském trhu výjimečnou pověst, je perfektně hodnocená a má velmi silnou kulturu nákladové disciplíny,” vysvětluje generální ředitel Société Générale na BFM Business. Podle něj je scénář prodeje mnohem lepším scénářem, než by bylo vyvlastnění.

V několika dalších výrocích Oudéa vysvětluje: „Je pro mě velmi bolestivé vidět, co se v této zemi děje. Máme ukrajinské kolegy a v Rusku máme 12 000 zaměstnanců, kteří byli zapojeni do naší skupiny, hrdí na to, že jsou součástí mezinárodní skupiny.“

„Zvládli jsme bezprostřednost krize: bezpečnost našich ukrajinských kolegů, řízení rizik, provádění všech mezinárodních sankcí, myšleno těch ruských,“ pokračuje.

Société Générale ohledně prodeje oslovila několik stran a volba nakonec padla na bývalého akcionáře, který tuto banku zná a chce ji zachovat i s její jedinečnou kulturou. Jedná se o moskevskou společnost Interros Capital vlastněnou Vladimirem Potaninem, jejíž investice spadají do oblasti financí, strojírenství, těžby nebo například logistiky a cestovního ruchu. Pokud jde o dopad operace na Société Générale, měl by být spíše omezený. „Budeme mít významný dopad na zisky a ztráty ve druhém čtvrtletí, 3 miliardy, ale bude to záležitost velmi kapitálově marginální, protože současně se zbavujeme 15 miliard eur rizikových aktiv v Rusku, tedy v ekonomice, která může poklesnout až o 10 %.“

Ilustrační foto: MOSSOT, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.