„Žijeme ve zcela nové éře,“ říká Kissinger

Henry Kissinger, iniciátor čínsko-americké dohody, pro FT uvedl, že USA se před 50 lety otevřely Číně, protože se domnívaly, že není moudré jednat se dvěma nepřáteli stejným způsobem.

Jak uvádí web Nixonovy nadace, Henry Kissinger se pod vedením prezidenta Nixona stal prvním vysoce postaveným americkým představitelem, který navštívil Čínskou lidovou republiku během své tajné návštěvy Pekingu v červenci 1971. Právě během této návštěvy a další cesty v říjnu 1971 došlo k mnoha významným průlomům, které umožnily normálnější čínsko-americké vztahy. Po Nixonově cestě do Číny v únoru 1972 začalo desetiletí trvající nepřátelství mezi dvěma historickými rivaly směřovat ke spolupráci a mírovějšímu mezinárodnímu uspořádání.

***

Financial Times přinesly diskusi s bývalým ministrem zahraničí USA Henrym Kissingerem, kde se mimo jiné vyjádřil ke vztahům mezi USA Čínou za studené války a aktuálnímu spojenectví mezi Čínou a Ruskem.

„V době, kdy jsme se otevřeli Číně, bylo hlavním nepřítelem Rusko, ale naše vztahy s Čínou byly tak špatné, jak jen mohly být. Náš názor při otevření se Číně byl, že není moudré, když máte dva nepřátele, chovat se k nim úplně stejně,“ uvedl Kissinger. „K otevření došlo v důsledku napětí, které se mezi Ruskem a Čínou vyvinulo autonomně. Bývalá hlava Sovětského svazu Leonid Brežněv si nedokázal představit, že by se Čína a Spojené státy mohly dát dohromady.“

Pokud jde o nynější uspořádání mezi Ruskem a Čínou, Kissingerovi se „nezdá, že by šlo o vztah ze své podstaty trvalý“. Podle něj se „po skončení války na Ukrajině geopolitická situace ve světě výrazně změní“. „A není přirozené, aby Čína a Rusko měly shodné zájmy ve všech předvídatelných problémech,“ míní.

Také říká: „V období, které nás čeká, bychom neměli házet Rusko a Čínu do jednoho pytle jako nedílnou součást.“ Myslí si, že „není moudré zaujímat vůči dvěma protivníkům nepřátelský postoj, který je sbližuje“. Na tomto místě poznamenává, že „historie nám poskytne příležitosti, v nichž budeme moci uplatnit diferencovaný přístup“.

Aktuální hrozby a Putinův špatný odhad

Kissinger se v rozhovoru dotkl také aktuálních hrozeb: „Nyní se setkáváme s technologiemi, jejichž rychlost výměny a rafinovanost vynálezů mohou způsobit takové katastrofy, které si dříve nebylo možné ani představit. Žijeme ve zcela nové době a prošlo nám zanedbávání tohoto aspektu.“

Pokud jde o válku na Ukrajině, tak podle něj Putin „špatně odhadl situaci, které čelil v mezinárodním měřítku, a zjevně špatně odhadl schopnosti Ruska udržet tak velký podnik. A až nastane čas urovnání, všichni musí vzít v úvahu, že se nevracíme k dřívějším vztahům, ale k pozici Ruska, která bude kvůli tomu jiná – a ne proto, že to požadujeme my, ale proto, že to vytvořili oni.“

Podrobnosti najdete zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.