Volby: celosvětový žebříček hodnotí USA jako nejslabší mezi liberálními demokraciemi

Volby jsou nezbytnou součástí demokracie. Umožňují občanům volat své vlády k odpovědnosti za jejich činy a přinášejí pokojné střídání u moci. Volby bohužel často tyto ideály nesplňují.

Obrana demokracie se náhle stala jednou z hlavních výzev naší doby. Pozemní válka na Ukrajině je všeobecně považována za frontovou linii mezi autokratickou vládou a demokratickou svobodou. Spojené státy stále vstřebávají význam nepokojů, které se odehrály 6. ledna 2021 ve snaze svrhnout výsledek předloňských voleb. Jinde se objevily obavy, že pandemie mohla poskytnout vládám zástěrku pro odložení voleb, napsali Toby James a Holly Ann Garnettová pro web The Conversation.

Volby jsou nezbytnou součástí demokracie. Umožňují občanům volat své vlády k odpovědnosti za jejich činy a přinášejí pokojné střídání u moci. Volby bohužel často tyto ideály nesplňují. Mohou je poznamenat problémy, jako je zastrašování voličů, nízká volební účast, falešné zprávy a nedostatečné zastoupení žen a kandidátů z řad menšin.

Naše nová výzkumná zpráva přináší globální hodnocení kvality národních voleb po celém světě v letech 2012–21 na základě téměř 500 voleb ve 170 zemích. USA jsou v tomto seznamu nejhůře hodnocenou liberální demokracií. V rámci 29 států Ameriky se umístila na pouhém 15. místě za Kostarikou, Brazílií, Trinidadem a Tobagem a dalšími státy a na 75. místě celkově.

Proč jsou Spojené státy v hodnocení tak nízko?

Bývalý prezident Donald Trump tvrdil, že v prezidentských volbách v roce 2020 došlo k rozsáhlým volebním podvodům. Tato tvrzení byla neopodstatněná, ale přesto způsobila pokles žebříčku voleb v USA.

Volby se spornými výsledky mají v našem žebříčku nižší skóre, protože klíčovou součástí demokracie je pokojné předání moci prostřednictvím přijatých výsledků, nikoliv násilím a silou. Trumpovy komentáře vedly k povolebním násilnostem, když jeho příznivci vtrhli do budovy Kapitolu a zasévali pochybnosti o legitimitě výsledku mezi velkou část Ameriky.

To ilustruje, že integrita voleb není jen o navrhování zákonů – závisí také na odpovědném chování kandidátů a příznivců v průběhu celého volebního procesu.

Problémy s volbami v USA jsou však mnohem hlubší než tato jediná událost. Naše zpráva ukazuje, že hlavní problémovou oblastí je způsob, jakým jsou v USA stanoveny volební hranice. Dlouhodobě dochází k tzv. gerrymanderingu, kdy zákonodárci lstivě vytyčují politické obvody tak, aby do nich byly zařazeny skupiny obyvatel, u kterých je větší pravděpodobnost, že je budou volit – jak se nedávno stalo v Severní Karolíně.

Dalším problémem je registrace voličů a volební místnosti. Některé státy USA nedávno zavedly zákony, které ztěžují hlasování, například vyžadují voličský průkaz, což vyvolává obavy, jaký vliv to bude mít na volební účast. Již nyní víme, že náklady, čas a složitost vyplnění voličského průkazu spolu s dalšími obtížemi pro osoby s vysokou mobilitou v místě bydliště nebo nejistou bytovou situací ještě více snižují pravděpodobnost, že se voleb zúčastní nedostatečně zastoupené skupiny.

Severské země v čele, obavy z Ruska

Severské země Finsko, Švédsko a Dánsko se v našem žebříčku umístily na předních místech. O Finsku se běžně říká, že má pluralitní mediální prostředí, což mu pomáhá. Finsko také poskytuje veřejné finanční prostředky na pomoc politickým stranám a kandidátům ve volbách. Nedávná zpráva Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva konstatovala „vysokou úroveň důvěry ve všechny aspekty volebního procesu“.

Kapverdy mají nejvyšší kvalitu volební integrity v Africe. Tchaj-wan, Kanada a Nový Zéland se umístily na prvních místech v rámci svých kontinentů.

Volební integrita v Rusku zaznamenala po parlamentních volbách v roce 2021 další pokles. Předvolební zprávavarovala před zastrašováním a násilím vůči novinářům a média „z velké části prosazují politiku současné vlády“. V Evropě je na nižším místě pouze Bělorusko.

Celosvětově je integrita voleb nejnižší na Komorách, ve Středoafrické republice a v Sýrii.

Na penězích záleží

Způsob, jakým politici a politické strany získávají a utrácejí peníze, byl shledán jako nejslabší část volebního procesu obecně. Kolem peněz na volební kampaně se točí nejrůznější hrozby pro integritu voleb. Například to, odkud peníze na kampaň pocházejí, může ovlivnit ideologii kandidáta nebo jeho politiku v důležitých otázkách. Často také platí, že vyhrává ten kandidát, který utratí nejvíce peněz – což znamená, že nerovné příležitosti jsou často nedílnou součástí voleb.

Pomáhá, když jsou strany a kandidáti povinni zveřejňovat transparentní finanční účty. V době, kdy lze „temné peníze“ snadněji převádět přes hranice, však může být velmi obtížné vysledovat, odkud dary skutečně pocházejí.

Existují také řešení mnoha dalších problémů, jako je automatická registrace voličů, nezávislost volebních orgánů, financování volebních úředníků a pozorování voleb.

Demokracii bude možná nutné bránit v boji, jak jsme toho v současné době svědky na Ukrajině. Je však také třeba ji bránit dříve, než dojde k totálnímu konfliktu, a to prostřednictvím diskusí, protestů, kliktivismu (spojení slov „klikání“ a „aktivismus“ – označuje digitální formu aktivismu, uplatňovanou zejména na internetu, jež užívá sociální média a další online prostředky k podporování určité záležitosti nebo prosazování daného cíle) a výzev k volebním reformám.

O autorech: Toby James (Profesor politiky na Východoanglické univerzitě ve Velké Británii a zástupce ředitele organizace Electoral Integrity).

Holly Ann Garnettová (Odborná asistentka politologie na Royal Military College of Canada).

Zdroj: The Conversation, „Elections: a global ranking rates US weakest among liberal democracies“ (01.06.2022)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.