Ochrana oceánů je žádoucí a v budoucnu se čím dál více vyplatí

Osmý červen byl v roce 1992 vyhlášen Organizací spojených národů Světovým dnem oceánů. Specialista významné investiční společnosti hovořil o budoucích opatřeních, která budou v této oblasti podporována.

Světový den toho, světový den onoho. Snad ani neexistuje jediný den v roce, který by některá zájmová skupina nevyužila k propagaci záležitosti, kterou považuje za stěžejní. Životně důležitý zdroj, jehož ochrana je moudrá a vyplatí se i z pohledu investorů, je právě oceán. „8. červen je mezinárodní den, na kterém závisí naše společné přežití“, říká Murray Birt, senior stratég významné investiční společnosti DWS (ta se zabývá mimo jiné i financováním projektů na pomoc oceánům a podporou firem, jež se rozhodnou být k nim více zodpovědné).

Murray Birt je specialistou na environmentální záležitosti společnosti a je držitelem magisterského titulu v oboru „Environmental Change and Management“ na Oxfordské univerzitě a absolventem univerzit v Uppsale a Calgary. Ve svých projevech zdůrazňuje následující základní fakta: Oceány pokrývají 70 % naší planety. Výživa více než 3,3 miliardy lidí z hlediska potřeby bílkovin ve stravě závisí na oceánech. Oceány absorbují přinejmenším čtvrtinu našich emisí oxidu uhličitého. Jsou zdrojem samého původu života na Zemi. A bohužel se staly gigantickými skládkami odpadu. Je známým faktem, že plast se působením slané vody přeměňuje na mikroplast a do oceánů se ho dostane až 12 milionů tun ročně, což je ekvivalent jednoho popelářského vozu za minutu. Plasty byly nalezeny i v Arktidě a v nejhlubších částech oceánu. Každý týden spolu s jídlem pozřeme mikroplasty o objemu kreditní karty, což pravděpodobně ovlivňuje naše zdraví. Mikroplasty dále působí jako houba pro toxické chemikálie, jako je oxybenzon, který může zabíjet mořský plankton.

Podle expertů z DWS existují opatření, která by mohla vytvořit 700 000 pracovních míst a významné investiční příležitosti ve společnostech, které nabízejí řešení výše popisovaného ekologického problému. „Svět se začíná probouzet: vlády souhlasily s tím, že začnou vyjednávat o přijetí závazné právní smlouvy k ukončení znečišťování planety plasty a více než tisíc podniků a vlád (představují 20 % uživatelů plastů) nyní aktivně omezuje a nahrazuje používání plastů,“ poznamenává specialista. Jedním z možných opatření je redukce používání plastů a jejich nahrazování jinými materiály, druhou variantou je pak sběr a recyklace plastů. Aby se věci skutečně začaly posouvat k lepšímu, bylo by třeba přijmout obě linie současně. Investoři v tomto hrají důležitou roli, a tak bude v následujících letech poskytována maximální finanční podpora společnostem zabývajícím se plastovými kontejnery a obaly. Podnikatele v dané oblasti tedy čeká vynikající nová investiční příležitost.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.