ČR: Konec ruského jaderného paliva

České jaderné elektrárny už nebudou v budoucnu spoléhat na palivo z Ruska.

Jak vyplývá z tiskového prohlášení společnosti ČEZ, byl učiněn důležitý krok k posílení energetické bezpečnosti České republiky.

ČEZ uzavřel 28. června smlouvy se společnostmi Westinghouse a Framatome na dodávky palivových souborů pro Jadernou elektrárnu Temelín. Oba dodavatelé, americký a francouzský, byli vybráni ve výběrovém řízení v dubnu letošního roku. Dodávky souborů na více než 10 let začnou v roce 2024. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun, uvádí se dále ve zprávě.

Obě vítězné společnosti jsou světovými lídry v jaderné energetice. „Výběr dvou dodavatelů zajistí do budoucna co největší plynulost dodávek strategické suroviny a minimalizuje rizika případných výpadků dodávek,“ vysvětluje ředitel Útvaru palivový cyklus společnosti ČEZ Ladislav Štěpánek.

Samotné výběrové řízení zahájil ČEZ v dubnu 2020, po předchozí čtyřleté přípravě. Dodávky do Jaderné elektrárny Temelín by obě společnosti měly zahájit v roce 2024. Aktuálně zde ČEZ disponuje palivovými soubory na přibližně dva roky provozu. Ještě vyšší je objem zásob v Jaderné elektrárně Dukovany.

Další podrobnosti najdete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.