Evropský parlament přijal nový soubor pravidel EU pro digitální služby

Balíček týkající se digitálních služeb stanoví první ucelený soubor pravidel pro online platformy, na nichž jsme všichni v každodenním životě závislí.

Nová pravidla budou použitelná v celé EU a vytvoří bezpečnější a otevřenější digitální prostor založený na respektování základních práv, informoval 5. července web Evropské komise.

Místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová k tomu uvedla„Evropský parlament jako první na světě přijal silný a ambiciózní právní předpis týkající se online platforem. Akt o digitálních službách umožňuje ochranu práv uživatelů online služeb. Akt o digitálních trzích vytváří spravedlivé a otevřené online trhy. Například nezákonné nenávistné projevy lze také řešit online. A výrobky zakoupené na internetu musí být bezpečné. Velké platformy budou muset upustit od prosazování svých vlastních zájmů, sdílet svá data s jinými podniky a umožňovat více obchodů s aplikacemi. Vzhledem k tomu, že velikost s sebou nese zároveň odpovědnost, musí u velkých platforem platit, že existují věci, které dělat musí, a věci, které dělat nemohou.“

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton dodal: „Před deseti lety byla naše pozornost zaměřena na banky,„jejichž velikost nedovolovala jejich selhání“. Nyní se prostřednictvím aktu o digitálních službách a aktu o digitálních trzích zaměřujeme na platformy,„jejichž velikost nedovoluje, abychom se jimi nezabývali“. Konečně budujeme jednotný digitální trh, který je nejdůležitějším trhem ve „svobodném světě“. Pro 450 milionů našich občanů budou platit stejná předvídatelná pravidla všude v EU, což zajistí bezpečnější a spravedlivější digitální prostor pro všechny.

Přijetí balíčku týkajícího se digitálních služeb v prvním čtení Evropským parlamentem navazuje na politickou dohodu, které spolunormotvůrci dosáhli ohledně aktu o digitálních trzích dne 24. března a ohledně aktu o digitálních službách dne 23. dubna tohoto roku. Nová pravidla budou prosazována Komisí u největších online platforem působících v EU. Komise podniká veškeré nezbytné kroky, aby byla připravena tuto úlohu ihned po vstupu pravidel v platnost převzít.

Další informace jsou dostupné zde v češtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.