Studie: Technologičtí giganti mohutně lobbují v EU (1. část)

Podle nové studie se lobbisté dokonce podílejí na schůzkách Evropské komise, na kterých se formují nové zákony o digitálním trhu nebo službách. 

Firma společnosti Google Alphabet, Facebook a Microsoft patří ke třem největším lobbistům v Evropské unii. Hlavní díl jejich snah se týká boje proti novým přísným zákonům, jejichž cílem je omezit pravomoci amerických technologických gigantů, ukázala nová studie.

Nově publikované studie Corporate Europe ObservatoryLobbyControl varují před touto situací, která by měla být budíčkem k lepším zákonům týkajících se lobbování a také ke zpřísnění pravidel.

„Rostoucí palebná síla lobby v oblasti velkých technologií a digitálního průmyslu jako celku odráží obrovskou a rostoucí roli odvětví ve společnosti,“ uvedla studie mimo jiné s tím, že lobbování ze strany technologických firem dnes převyšuje dokonce i farmaceutický, fosilní, finanční a chemický sektor. Tato odvětví dříve lobbování v EU dominovala.

Lobbying technologických firem se zaměřuje hlavně na ovlivňování právních předpisů jako je zákon o digitálních trzích nebo zákon o digitálních službách.

Studie rovněž varovala před přístupem tohoto odvětví k Evropské komisi. Lobbisté se podíleli na třech čtvrtinách z 270 schůzek, které úředníci komise měli k oběma návrhům zákonů. Studie také popsala, jakou roli hrají při podpoře technologických firem think tanky, a dokonce i politické strany.

Podrobnější informace přineseme v druhé části a třetí části.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.