Emiráty hájí svůj postoj k bohatým Rusům a odmítají všechny házet „do jednoho pytle“

Spojené arabské emiráty konzultují s USA svůj neutrální postoj k ruskému bohatství.

Podle informací agentury Reuters konzultují Spojené arabské emiráty se Spojenými státy sankce namířené proti ruským osobám, ale nechtějí všechny Rusy „házet do jednoho pytle“, protože někteří z nich hledají bezpečné útočiště uprostřed války na Ukrajině, uvedl minulý pátek představitel SAE.

Jak už jsme informovali v březnu, Dubaj, finanční a obchodní centrum Perského zálivu, se stala útočištěm ruského bohatství, protože západní sankce jsou namířeny proti spojencům prezidenta Vladimira Putina. Spojené arabské emiráty, které si podle svých slov chtějí zachovat neutrální postoj k válce, sankce neuvalily.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti Barbara Leafová v červnu na slyšení podvýboru pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů USA uvedla, že Washington není nadšen zprávami o oligarších a podnikatelích napojených na Putina, kteří ukrývají majetek v SAE. Emiráty ale trvají na tom, že je zde množství Rusů, kterých se sankce netýkají a kteří mají zájem o bezpečné přístavy pro svoje podnikání a bohatství, přičemž v Evropě se necítí vítáni.

Poradce pro zahraniční politiku prezidenta SAE Anwar Gargash uvedl, že lidé, kteří nejsou pod sankcemi, si mohou dělat, co chtějí, a počet cílených osob je malý. „Máme zdravou angažovanost, pokud jde o označování jednotlivců, a spousta neoznačených lidí se bojí o sebe a vidí nepřátelství v místech, kde dříve žili,“ uvedl.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.