Budou Spojené arabské emiráty útočištěm bohatých Rusů?

Emiráty jsou už finančním domovem 40 tisíců movitých Rusů a zdá se, že na tom ani pod západním tlakem nebudou nic měnit.

Spojené arabské emiráty (SAE), zejména emirát Dubaj, mají už dnes pověst místa pro bohaté, které se příliš neptá na to, jak kdo svoje bohatství získal. Tato praxe, jak se zdá, bude pokračovat i nadále navzdory finančnímu tlaku Západu na Rusko. Podle všeho budou Emiráty v těchto podmínkách pro bohaté Rusy hledající útočiště před západními sankcemi ještě atraktivnější.

Abú Zabí dalo najevo, že se snaží udržet rovnováhu mezi Spojenými státy a jejich evropskými partnery na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

Ještě před vypuknutím války byly SAE domovem 40 tisíců ruských občanů. Země se také v Radě bezpečnosti OSN zdržela hlasování o rezoluci, kterou připravily USA a která odsuzuje ruské kroky na Ukrajině. Emiráty dávají podle těchto náznaků přednost dobrým vztahům s Ruskem, jenž si dobře všímá toho, které země proti němu zavedly sankce a které nikoliv. SAE a další arabské země nemají zájem na spálení mostů s Ruskem a dobré vztahy s ním považují za otázku svých národních zájmů.

Nicméně pokud Washington dojde k názoru, že SAE podporují Rusko a pomáhají mu obcházet sankce, bude se Washington muset rozhodnout, jaké kroky může učinit.

Pokud bude Washington stále více přesvědčen o tom, že SAE podporují zahraničněpolitickou agendu Moskvy a pomáhají Rusku obcházet sankce, bude Bidenova administrativa zvažovat, jaké kroky může podniknout. Jedním z nástrojů by mohl být americký tlak na finanční instituce v Perském zálivu, které by mohly čelit sankcím a pokutám. USA sice usilují o spolupráci s Emiráty v oblasti těžby ropy, ale není jasné, jak by se Bidenova administrativa rozhodla v této věci.

V minulosti Emirátům ledacos prošlo, nicméně americká vláda považuje kroky proti Rusku za prioritní a vztahy obou zemí nejsou za Bidena tak komfortní jako tomu bylo v případě Donalda Trumpa.

Finanční akční výbor už zařadil SAE na globální seznam sledovaných zemí z hlediska praní špinavých peněz a financování terorismu, což ohrožuje pověst SAE jako regionálního finančního centra a investičního ráje. Do jisté míry to může také oslabit schopnost země konkurovat Saúdské Arábii v oblasti zahraničních investic a regionálního obchodu.

A jsou tu dobré důvody k tomu vidět toto rozhodnutí v souvislosti s „neutralitou“ Abú Zabí v rusko-ukrajinské válce. Mezivládní organizace se sídlem v Paříži Finanční akční výbor 4. března  zařadila SAE na tento seznam a také varovala všechny jurisdikce před nutností zachovat ostražitost tváří v tvář praní špinavých peněz v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Tlak ze strany USA a dalších západních vlád nicméně nemusí nutně stačit k tomu, aby se zásadně změnil způsob, jakým SAE nakládají s Rusy postiženými sankcemi. SAE zůstanou zemí, na kterou se mohou ruští oligarchové spolehnout, že jejich bankovní účty nebudou zmrazeny a jejich majetek zůstane v jejich rukou. SAE už totiž oslabily svou závislost na Západě, což podtrhují rostoucí hospodářské vazby mezi asijskými zeměmi a SAE.

Země je největším arabským partnerem Číny, která před dvěma lety  předstihla Evropskou unii na pozici hlavního obchodního partnera Rady pro spolupráci arabských zemí Zálivu. Podle pozorovatelů se SAE ve své politice plně orientují na východ a už neoperují v rámci západního liberálního systému.

Země jako jsou Írán, Severní Korea, Sýrie a Venezuela využívají SAE jako centrum pro obcházení sankcí. Tato skutečnost umožnila SAE získat vliv v těchto nezápadních státech a vybudovat s nimi sítě. Vzniká alternativní finanční systém, ve kterém na tom, že je někdo uveden na černé listině Finančního akčního výboru, nezáleží. Spojené emiráty se právě na tento alternativní systém orientují při svém obratu k východu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.