Indie a Čína jsou noví kupci na ruském trhu se zlatem

Situace na ruském trhu se zlatem se kardinálně změnila.

Společnost Seligdar Holding zaznamenala, že se na ruském trhu se zlatem objevili noví kupci, a to hráči z Indie, Spojených arabských emirátů a Číny, uvedla ruská tisková agentura Interfax.

„Situace na trhu se zlatem se, řekl bych, nezměnila, jen se kardinálně změnila, protože ani jedna těžební společnost se nezapojila do marketingu jako takového,“ řekl prezident společnosti Seligdar Konstantin Bejrit.

Bejrit dále přiznal, že v současné situaci je při spolupráci s přímými odběrateli velmi těžké prodávat ruské zlato bez slev. Vedle toho hraje roli také kurz rublu. „V Rusku už působí poměrně dost kupců – indičtí, arabští a čínští hráči,“ dodal dále. Jeho společnost se tak snaží jednak o minimalizování slev a jednak o příjmy v rublech, protože jít do mezinárodního prostoru není nyní „příliš předvídatelné“.

Hlavními kupci na trhu se zlatem jsou Indie, která spotřebuje přibližně 800 až 900 tun zlata ročně, a Čína, která spotřebuje přibližně 1000 tun, což jsou podle Bejrita v zásadě hlavní kupci na trhu se zlatem.

Firma Seligdar patří mezi 15 největších těžebních společností v Rusku. Kromě zlata se věnuje obchodování dalších kovů, například cínu. Kontrolu nad společností vykonává společně vedení společnosti a skupina Russkie fondy a spřízněné společnosti.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.