Zoufalá Srí Lanka: nouzový stav a demonstranti pokračující v boji za svržení vedení země

Neoblíbený čelní představitel země obviňovaný svým národem ze špatné ekonomické situace v zemi a nekalých praktik byl lidem své země donucen k úprku ze země a následné rezignaci. 

Minulý týden předstoupil prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa před vysokou komisí v Singapuru, kde oficiálně podepsal dopis o své rezignaci. Dopis byl poté letecky převezen na Srí Lanku a osobně doručen předsedovi tamního parlamentu Mahindovi Yapa Abeywardenenovi, který veřejnosti oznámil, že Radžapaksa odstoupil. Ta novinku kvitovala s povděkem.

V Kolombu začaly po oznámení novinky bujaré oslavy, kdy davy jásajících demonstrantů zapalovaly petardy a ohňostroje. Lidé ze všech věkových i společenských vrstev, protestující proti vedení země již celé měsíce, nadšeně vyšli do ulic slavit vítězství v boji proti vládní korupci a špatnému řízení země. Oslavy trvaly dlouho do noci a lidé při nich vyjadřovali radost z dosaženého cíle. “Měli jsme jeden cíl – zbavit se tohoto absolutně zkorumpovaného režimu,” řekl občan Dishan Seneviratne (45). “Nejsem člověk, pro kterého je běžné vyjít na ulici. Ale přišel jsem, protože jsem se bál o budoucnost svého syna, pro další generaci. Bojovali jsme za ni.“

Někteří demonstranti uvedli, že i nadále plánují pokračovat v demonstrování, a to až dotehdy, dokud neodstoupí i premiér země Ranil Wickremesinghe, který je rovněž široce nepopulární a úzce spjatý s Radžapaksou. I on je obviňován ze špatné hospodářské situace v zemi. Wickremesinghe totiž zatím zůstává pevně v kramflecích – v pátek složil přísahu jako úřadující prezident namísto Radžakapsy. “Pokračujeme v boji. Bojujeme, dokud nebude Radžapaksa řádně obviněn a dokud nebude podniknuta nějaká akce. Bojujeme jako jeden národ, dokud nedostane řádný trest za vše, co udělal,” řekl médiím Srílančan Mariyan Malki (29), který se připojil k oslavám.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.