Referendum v Tunisku upevnilo moc prezidenta, opozice se bouří

Ani stovky Tunisanů v ulicích nezměnily výsledek referenda z 25.7. o posílení postavení prezidenta takřka na úroveň absolutní moci a zmenšení role parlamentu země.

Ač obyvatelé Tunisu neváhali mohutně protestovat proti návrhu textu ústavy, který vede ke stavu, kdy se jejich čelní představitel, prezident a profesor práv Kais Saied, chápe mnohem větší moci než doposud, výsledek referenda je jasný. Šéf volební komise Farouk Bouasker v úterý 26.7. večer novinářům oznámil, že orgán “oznamuje přijetí nového návrhu ústavy Tuniské republiky” na základě předběžných výsledků, přičemž 94,6 procenta platných hlasovacích lístků hlasovalo “ano” při 30,5procentní účasti. Kromě přetvoření politického systému bylo pondělní hlasování vnímáno jako měřítko Saiedovy osobní popularity. “Tunisko vstoupilo do nové fáze,” “To, co tuniský lid udělal, je lekcí pro svět a lekcí pro historii…,“ prohlásil po uzavření volebních místností Kais Saied ke svým příznivcům oslavujícím jeho vítězství. Tuniská opoziční aliance Fronta národní spásy však obvinila volební komisi z falšování údajů o volební účasti.

Referendum se koná rok na den poté, co Saied odvolal vládu a pozastavil činnost parlamentu v době, kdy se Tunisko potýkalo s narůstajícími případy koronaviru i krizí ekonomiky. Text nové ústavy prezidentovi umožní stát v čele ozbrojených sil a jmenovat soudce, kteří budou mít zákaz stávkovat. Tunisko nyní tedy přejde z hybridního parlamentního systému na čistě prezidentský. Said Benarbia, regionální ředitel Mezinárodní komise právníků, řekl agentuře AFP, že nová ústava „dá prezidentovi téměř všechny pravomoci a zruší jakoukoli kontrolu jeho vlády“.

Saied je svými oponenty kritizován za pokus o návrat k vládě jednoho muže. V posledních měsících opakovaně vyhrožoval svým nepřátelům, které ve videích popisuje jako „bakterie“, „hady“ a „zrádce“. Slíbil, že požene k odpovědnosti “všechny, kteří spáchali zločiny proti zemi”. Jeho kritici ovšem vidí jeho budoucí roli v černých barvách. “Bojím se o Tunisko. Byla jsem tam na prezidentském převzetí moci Kaisem Saiedem. Fandila jsem pozitivní změně, abychom pohnali k odpovědnosti zloděje a mafii, kteří rozkradli zemi. Ale poté, co jeho moc byla posílena, poznali jsme jeho pravou povahu. Dnes vidíme, že jeho cílem nebyl boj s korupčníky – a dodnes nebyl nikdo shledán vinným,“ řekla Samia Abbou, šéfka jedné z opozičních stran. “Nejdůležitější zpráva, kterou chceme předat, je, že prodemokratičtí demonstranti v Tunisku pokračují v boji proti převratu a proti všem, kteří chtějí odvrátit revoluci a demokracii,” prohlásil pro změnu Ali Larayedh, vůdce další opoziční strany zvané Ennahdha.

Referendu v Tunisku předcházely nepokoje a demonstrace, na kterých byla přítomna policie neváhající použít vodní děla a pořádkovou techniku. Podle policejních zdrojů bylo zatčeno nejméně deset lidí. „Přijela jsem se zúčastnit jako tuniská žena, abych řekla, že souhlasím s ústavou z roku 2014 a že říkám ne referendu, ne ústavě jednoho muže, ne koncentraci moci v rukou jedné osoby, ne zničení institucí v Tunisku,“ vysvětlila jedna z protestujících.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – محمد أمين الطرابلسي – , CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.