Německo: Značná část obyvatel už nemůže šetřit

Někteří lidé již vydělávají příliš málo na to, aby si mohli odkládat peníze stranou.

Většina německých občanů se v důsledku vysoké inflace stále více dostává na hranici svých finančních možností. „Očekáváme, že kvůli výraznému nárůstu cen bude muset až 60 % německých domácností každý měsíc vynaložit celý svůj disponibilní příjem – nebo i více – na čisté životní náklady,“ uvedl pro Welt am Sonntag prezident spořitelny Helmut Schleweis. Tato část populace už prostě není schopna šetřit. Při 40 milionech domácností v celé zemi by se to týkalo 24 milionů domácností.

Zástupci spořitelen očekávají, že se situace na podzim a v zimě výrazně zhorší, a to zejména pro osoby s malými a středními příjmy. Podle Německého svazu spořitelen a žírových bank (DSGV), který zastřešuje 363 spořitelen, se napjatá situace projevuje již v oblasti přečerpání běžných účtů.

Ti, kteří využívají kontokorentní úvěr k překlenutí krátkodobých potíží, jej nyní „využívají mnohem více“, uvedla asociace. Tento vývoj začal znatelně v březnu 2022, krátce po ruské invazi na Ukrajinu a souvisejícím skokovém nárůstu cen.

Šéf Bundesbanky se domnívá, že inflace by mohla vzrůst na 10 %

Prezident Bundesbanky Joachim Nagel se domnívá, že konec slevy na benzin a devítieurové jízdenky by mohl způsobit nárůst míry inflace na deset procent. „Končí sleva na benzín a devítieurová jízdenka, což by mělo zvýšit míru inflace o dobrý jeden procentní bod.“ Podle Nagela ani v roce 2023 problém inflace nezmizí. Úzká místa v dodávkách a geopolitické napětí budou pravděpodobně pokračovat.

Eurostat publikoval informace o vývoji inflace v EU (červenec 2022). U Německa vidíme hodnotu 8,5 %, v ČR je míra inflace 17,3 %.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.