Studie: Budoucnost českého pracovního trhu

Které pracovní pozice zaniknou a které se naopak na trhu nově objeví?

Boston Consulting Group a Aspen Institute Central Europe přinesli nedávno studii o budoucím vývoji pracovního trhu v České republice.

Unikátní model pracovního trhu cíleně vytvořený pro ČR, detailně do roku 2030 s dlouhodobějším výhledem hlavních trendů, ukazuje zásadní problémy, které bez včasného zásahu můžou zbrzdit českou ekonomiku:

Struktura trhu se promění – Na trhu práce v současnosti chybí cca 180 tisíc pracovníků. Do roku 2030 přijde cca 330 tisíc současných zaměstnanců o práci z důvodu zániku jejich pracovních pozic, zároveň vznikne přes půl milionu nových pracovních míst.

Pracovní síla zestárne – Do roku 2030 naroste počet lidí ve věku 50 až 65 let o 18 %. Pokud by procentuální zaměstnanost věkových skupin zůstala stejná jako dnes, pak vlivem stárnutí populace a úbytku pracovní síly ve vyšších věkových skupinách může být v ČR do roku 2050 nižší HDP na obyvatele až o 16 % než v případě základního trendového vývoje.

Naroste množství neobsazených pozic – Nedostatek pracovníků na trhu sice do roku 2030 naroste „jen“ na 190 tisíc (o 10 tisíc v absolutní hodnotě), ale vlivem stárnutí populace a odchodu silných ročníků do důchodu se situace dramaticky zhorší po roce 2030 a mezera poroste až na 400 tis. v roce 2040.

Pokud stát, firmy a zaměstnanci nepřistoupí k aktivní adaptaci na tyto změny, hrozí české ekonomice ztráta konkurenceschopnosti, nárůst nezaměstnanosti a zpomalení růstu HDP.

K ještě výraznějšímu zpomalení může dojít po roce 2030 vlivem nepříznivé demografické skladby pracujících a struktury českého průmyslu.

Jak dopadla analýza současného stavu a jaká opatření autoři studie navrhují se dozvíte na tomto odkazu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.