USA jmenují velvyslance pro Arktidu

Spojené státy jsou jedinou arktickou zemí, která nemá v tomto strategicky významném regionu zvláštní diplomatickou přítomnost na nejvyšší úrovni.

V souvislosti s rostoucí aktivitou Ruska v regionu plánují Spojené státy jmenovat velvyslance pro Arktidu, napsala BBC. Vedant Patel, mluvčí amerického ministerstva zahraničí, uvedl, že bude jmenován velvyslanec s plnou mocí, který bude v severní polární oblasti prosazovat politiku USA.

Šéf NATO Jens Stoltenberg minulý pátek vyjádřil znepokojení nad tím, že Rusko zvyšuje svou přítomnost v blízkosti severního pólu, a také nad aktivitami Číny v Arktidě, buduje výzkumné stanice. Podle generálního tajemníka NATO jsou ruské schopnosti na severu “strategickou výzvou pro vojenskou alianci“. Mezi výzvy patří znovuobjevení „stovek nových a bývalých sovětských vojenských objektů v Arktidě“ a ruské využívání dalekého severu „jako testovacího místa pro nejmodernější zbraně, včetně hypersonických raket“, prohlásil Jens Stoltenberg.

Aljašská republikánská senátorka Lisa Murkowski upřesnila, že USA jsou jedinou arktickou zemí, která nemá v regionu zvláštní diplomatickou přítomnost na úrovni velvyslanců.

Americký velvyslanec nahradí dosavadního amerického koordinátora pro Arktidu, kariérního diplomata Jima DeHarta, a bude spolupracovat s dalšími sedmi arktickými zeměmi: Kanadou, Dánskem, Finskem, Islandem, Norskem, Švédskem a Ruskem, jakož i s domorodými skupinami a dalšími zainteresovanými stranami, řekl mluvčí ministerstva zahraničí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.