Výroba hliníku uprostřed energetické krize zpomaluje

Řada evropských továren na výrobu hliníku a zinku snižuje svou produkci nebo dokonce ukončuje provoz, protože vysoké ceny energií snižují marže a činí jejich provoz nerentabilním.

Zinkovna společnosti Nyrstar v Nizozemsku letos ukončí výrobu, zatímco hliníkárna společnosti Norsk Hydro na Slovensku oznámila, že do konce září ukončí provoz, což se dotkne přibližně 300 pracovních míst, informuje web Statista.

Hliník se vyrábí tavením rudy, což je energeticky velmi náročný proces. Jak ukazuje graf níže, kapacita tavení tohoto základního kovu v západní a střední Evropě se letos již propadla, a to od zvýšení cen energií vyvolaného válkou na Ukrajině, přičemž v dubnu 2022 dosáhla minima -13,2 % ve srovnání s předchozím rokem. Očekává se, že tento trend se bude zhoršovat, protože další továrny budou odstaveny z provozu.

Vzhledem k tomu, že zásoby hliníku, zinku, olova, cínu a niklu dosáhly podle agentury Bloomberg nejnižší úrovně v historii, lze očekávat, že ceny v Evropě porostou a závislost na dovozu se zvýší. Zinek je potřebný pro výrobu oceli, a tak by zvýšení cen poškodilo i automobilový průmysl, stavebnictví a infrastrukturu. Ceny energií zasahují i hnojiva, a pokud by i ta výrazně zdražila, mohlo by to mít dominový efekt v podobě menšího nákupu zemědělců a nižší produkce.

Zatímco uzavření továren pomůže k tomu, aby Evropa dosáhla svého cíle snížit od srpna do března spotřebu plynu o 15 % v případě, že Rusko zcela odřízne blok od svých dodávek, generální ředitel Eurometaux Guy Thiran agentuře Bloomberg řekl, že pokračující škrty přinesou vlastní řadu problémů. „Jakékoli další snížení evropské výroby kovů hrozí trvalým dopadem, hrozí ztrátou pracovních míst a dominovými dopady na složitou síť základních a strategických hodnotových řetězců EU,“ uvedl.

Podle Mining Weekly pociťují náklady na energie i další regiony světa, sucha v Číně snižují produkci vodní energie a dochází k poklesu výroby hliníku, zatímco v USA ocelárny zastavily provoz kvůli vlastním drahým nákladům.

Meziroční změna výroby hliníku v západní a střední Evropě od června 2021 (v procentech). Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.