Nedostatek CO2 ohrožuje potravinářský průmysl

CO2 je vedlejším produktem výroby hnojiv a společnost Carlsberg měla obavy o dodávky tohoto plynu do svých pivovarnických provozů v Polsku.

Minulý týden polští dodavatelé hnojiv Anwil a Grupa Azoty oznámili snížení výroby kvůli prudkému nárůstu cen plynu v Evropě. V souvislosti s tím mluvčí společnosti Carlsberg Polska sdělila, že „pokud nebudou obnoveny dodávky oxidu uhličitého, dojde s vysokou pravděpodobností k výraznému omezení nebo zastavení výroby“. Carlsberg, který má v zemi tři pivovary, patří mezi největší polské pivovary a jeho podíl na trhu se podle výroční zprávy pohybuje kolem 20 %.

Společnost Anwil však 29. srpna uvedla, že „ve snaze zajistit bezpečnost potravin v zemi a chránit zdraví Poláků se společnost Anwil ze skupiny Orlen rozhodla obnovit výrobu dusíkatých hnojiv navzdory obtížným makroekonomickým podmínkám. To znamená, že se společnost chystá obnovit také dodávky surového CO2 – složky, která se ve zpracované formě používá mimo jiné při výrobě potravin a ve farmaceutickém průmyslu. Po obnovení výroby hnojiv bude jejich cena odrážet aktuální ceny zemního plynu a další podmínky na trhu. Společnost Anwil očekává stabilnější situaci na trhu se zemním plynem a předpokládá, že budou vypracována příslušná řešení podporující odvětví výroby hnojiv.“

Také Grupa Azoty  vydala prohlášení s tím, že „i přes dočasné omezení výroby pokračuje v dodávkách CO2 svým stávajícím zákazníkům. Snížení výroby hnojiv bylo naplánováno tak, aby byla zajištěna dostupnost citlivých produktů, včetně kapalného CO2, suchého ledu a čpavkové vody, které jsou nezbytné pro provoz komerční energetiky.“

Nedostatek CO2 je stále větším problémem pro společnosti v celém nápojovém sektoru v Evropě. V červenci řada společností vyrábějících nealkoholické nápoje v Itálii varovala před nedostatkem, protože výrobci plynu snížili výrobu v reakci na rostoucí náklady na energii.

Problémy jsou také ve Velké Británii. Jak informoval web The Grocer, potravinářské společnosti a profesní organizace tento týden jednaly s britským Ministerstvem životního prostředí, výživy a záležitostí venkova (DEFRA– Department for Environment, Food & Rural Affairs) v souvislosti s oznámením společnosti CF Fertilisers, že dočasně pozastaví výrobu čpavku ve svém britském závodě v Billinghamu v Teesside kvůli rostoucím cenám plynu, což znamená, že nebude produkovat CO2 jako vedlejší produkt.

Dále je tu otázka importu. Dovážený CO2 představuje přibližně 25 % britských dodávek. K 18. srpnu bylo v celé Evropě více než 20 závodů na výrobu hnojiv a chemikálií, které vyráběly CO2, buď uzavřeno, nebo pracovaly se sníženou kapacitou v důsledku dopadu cen plynu. Jedná se o miliony tun produkce v Německu, Nizozemsku, Španělsku, Itálii, Polsku a dalších zemích. A to ještě před oznámením, že Billingham ukončí výrobu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.