Německo, Nizozemsko, Švýcarsko. Tady všude hrozí nepokoje kvůli krizi

Rizika občanských nepokojů ve světě jsou díky energetické krizi, vysokým cenám potravin a inflaci velká. Vlády, které nebudou schopny občany ochránit před vysokými cenami, na to doplatí.

Dva nejbohatší státy v Evropě, Německo a Norsko, jsou mezi zeměmi, které nyní zažívají narušení každodenního života, jež by v některých zemích mohlo vést k občanským nepokojům, jak tvrdí  poradenská společnost Verisk Maplecroft. Její nová zpráva o indexu občanských nepokojů odhalila, že ve více než 50 % ze 198 zemí zahrnutých do indexu došlo v uplynulém čtvrtletí k nárůstu občanských nepokojů.

Hlavní analytik Torbjorn Soldvedt uvedl:  „Svět čelí bezprecedentnímu nárůstu občanských nepokojů, protože vlády všech odstínů se potýkají s dopady inflace na ceny základních potravin a energií.“ Podle poradenské společnosti došlo v posledním čtvrtletí k nárůstu rizik občanských nepokojů. Riziko se týká více zemí než kdykoliv předtím. Soldvedt také řekl, že se situace ještě zhorší, a to nejhorší teprve přijde.

Socioekonomická rizika jsou vysoká, protože v 80 % zemích světa je inflace vyšší než 6 %.  Evropa je otřesena energetickou krizí, která se zhoršila od napadení Ukrajiny a ještě se zhorší s tím, protože tlak na sankce pokračuje v podobě cenového limitu na dodávky ruské ropy, o němž jednala skupina G7.

Soldvedt uvedl déle: „Pouze výrazné snížení světových cen potravin a energií může zastavit negativní globální trend v oblasti rizika občanských nepokojů. Obavy z recese rostou a očekává se, že inflace bude v roce 2023 horší než v roce 2022.“ Počasí bude představovat další důležitý faktor.  Podle zprávy zhorší případný chladný podzim a zima v Evropě už  tak „vážnou energetickou krizi a krizi životních nákladů“. Na druhou stranu nárůst sucha a nedostatek vody v celosvětovém měřítku by zase zhoršil už nyní  vysoké ceny potravin. V postižených oblastech by vyvolal lokální protesty.

Zpráva uvedla, že mezi země s extrémním rizikem protestů patří Německo, Ukrajina, Nizozemsko, Švýcarsko a Bosna a Hercegovina. Bohaté vlády mají šanci nepokoje zvládnout, protože mají možnost utrácet, aby se z krize dostaly. Vlády, které ale nemají na zaplacení ochrany občanů před vysokými cenami, za to mohou zaplatit svým postavení.

Další informace najdete zdezde (anglicky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Autor/ka fotografie: michelle guimarães: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-ulice-dav-brazilie-8529361/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.