Pan premiér se vyjádřil nemoudře

Keller bez cenzury: Jan Keller míní, že Petr Fiala sice rád vysílá signály, ale nedokáže dekódovat signály z dnešní demonstrace v Praze.

Na zaplněném Václavském náměstí prohlásil docent Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, že Petr Fiala je hňup. Učinil tak v emotivní reakci na Fialovo prohlášení na CNN Prima News, kdy pan premiér označil účastníky této masové demonstrace za proruské sympatizanty.

I když se s odstupem můžeme oprostit od vulgárních výrazů, premiérovo vyjádření nelze hodnotit jinak než jako vysoce problematické.

Především se Petr Fiala zachoval krajně neprofesionálně. To, že nerozumí energetice, financím, dopravě, zemědělství a několika dalším strategickým odvětvím, mu nelze vyčítat. Ani ministerský předseda nemůže vědět všechno. Od toho jsou ve fungujících vládách ministři se svými expertními týmy a dobře placenými poradci.

Petr Fiala se však zachoval hrubě neprofesionálně i z hlediska své vlastní profese. Je to ostuda, když si profesor politologie nedokáže odvodit z množství demonstrantů, kteří obětovali akci jeden z dost možná posledních slunečných víkendů, že za tímto vrcholkem ledovce se skrývají řádově stovky tisíc hrubě nespokojených občanů. Je zvláštní, že politik, který tak rád vysílá signály, nedokáže podobný signál dekódovat.

I jako politik se totiž Petr Fiala se vyjádřil hluboce nemoudře.

Coby momentální premiér by měl mít schopnost alespoň přibližně odhadnout, jakého rozsahu nabude nespokojenost veřejnosti, až si lidé s blížícím se koncem roku prostudují účty za elektřinu a zemní plyn. Nelze očekávat, že by signály, které k němu budou přicházet poté, s postupujícím časem nějak výrazněji slábly.

Nyní má premiér České republiky hned několik možností, jak na  tvrzení docenta Ševčíka pronesené z tribuny uprostřed hlavního města zareagovat.

Jednou z nich je, že se po roce své vlády už konečně začne radit s odborníky a nechá si od nich vysvětlit, jak se z bezprecedentní krizové situace se štítem, nikoliv na štítu dostat. Další z možností je, že přestane krýt ty členy své vlády, kteří se dokonale zdiskreditovali v aférách točících se především kolem ministerstva vnitra. Uvědomí si, že stín, který tyto aféry na celou jeho vládu vrhají, neumožňuje apelovat s čistým svědomím na oběti, jež má veřejnost podle mínění současné politické elity, v nepříjemně blízké budoucnosti podstoupit. S tím souvisí možnost vyzvat k dialogu ty, kteří se domnívají, že současná vláda hájí jiné zájmy, nežli je zájem národní.

Ze všeho nejnešťastnější by bylo, pokud by pan premiér na hanlivá slova, jež z tribuny zazněla, zareagoval tak, že obviní docenta Ševčíka z prozrazení státního tajemství. Osobně bych mu takový postup určitě  nedoporučoval.

Ilustrační foto: Autor -Baloon, CC BY-SA 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.