České plány v oblasti jaderné energetiky ztěžují postoj Bavorska ke sporné technologii

Vláda CSU v Bavorsku se neobává pouze plánů na výstavbu nových reaktorů, ale signalizovala českým sousedům také obavy z plánovaného úložiště jaderného odpadu v příhraničním regionu.

Plány české vlády na výstavbu nové jaderné elektrárny v blízkosti hranic s německou spolkovou zemí Bavorsko způsobují dilema vládní konzervativní CSU, která podporuje prodloužení doby provozu německých jaderných elektráren, ale staví se rezervovaně k novým zařízením budovaným v zahraničí, píše deník Die Welt. Regionální politici CSU v jižní spolkové zemi si stěžovali, že je naprosto překvapilo oznámení českého premiéra Petra Fialy, že postaví několik nových „malých“ reaktorů a uvolněním licenčních podmínek učiní z regionu v blízkosti německých hranic „předvoj“ v této technologii.

V blízkosti bavorského příhraničí se již nacházejí dvě jaderné elektrárny, bavorský reaktor Isar 2, který má dostat prodloužení provozu do dubna příštího roku, a česká elektrárna Temelín. Plán, který oznámil český premiér, nyní počítá s výstavbou nového modulárního reaktoru do roku 2032, tou dobou by měly být všechny zbývající německé jaderné elektrárny už téměř deset let odstaveny. Bavorská strana Zelených uvedla, že Česká republika pouze realizuje to, co CSU navrhla doma: Výstavbu nových jaderných elektráren. Vláda CSU v Bavorsku se však neobává pouze plánů na výstavbu nových reaktorů, ale signalizovala českým sousedům také obavy z plánovaného úložiště jaderného odpadu v příhraničním regionu. Předseda CSU a zemský premiér Markus Söder napsal Fialovi v dopise, že v pohraničí existuje proti těmto plánům značný odpor, a tvrdil, že Bavorsko se „rozhodně postaví proti takovým plánům“.

V komentáři k rozhodnutí německého kancléře umožnit prodloužení provozu německých jaderných elektráren do jara 2023 bavorský ministr hospodářství Hubert Aiwanger ze strany Svobodných (koaliční partner CSU) uvedl, že rozhodnutí je „krátkozraké“ a ideologicky motivované. Vyzval k delšímu prodloužení do roku 2024 s argumentem, že potřeba záložních jaderných kapacit neskončí v dubnu příštího roku. V tiskové zprávě ze začátku tohoto roku Aiwanger uvedl, že Bavorsko by mělo zůstat „ve střehu“, pokud jde o možnost, že v Bavorsku bude vybudováno úložiště (německého) jaderného odpadu, což si „nedokáže představit“.

Andreas Lenz, mluvčí pro energetickou politiku parlamentní frakce CSU, řekl, že v postoji své strany k jaderné energetice nevidí žádné rozpory. „Je rozdíl mezi výstavbou nových jaderných elektráren a využitím těch stávajících po omezenou dobu ve velmi napjaté situaci v dodávkách.“ S ohledem na pražské jaderné plány Lenz dodal, že všechny země v Evropě budou mít plnou autonomii, pokud jde o jejich energetickou politiku.

Zdroj: Benjamin Wehrmann, „Czech nuclear power plans pose difficulties for Bavaria’s stance on contested technology“ (Clean Energy Wire, 18.10.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.