Továrny na nevědomost

Věda je manipulována a podkopávána, aby ovlivnila veřejné mínění a vyvolala pochybnosti. Jaké mechanismy za tím vším stojí?

Ještě nikdy se vědecké poznatky nezdály tak rozsáhlé, podrobné a široce sdílené. Přesto se zdá, že jsou stále více zpochybňovány. Už nepřekvapuje, že soukromé korporace zavádějí strategie, které mají zmást veřejnou debatu a paralyzovat politické rozhodování.

S pomocí odtajněných archivů a svědectví odborníků, lobbistů a politiků nás toto vyšetřování vrhá do světa pochybností. Spolu s týmem odborníků, mezi nimiž jsou filozofové, ekonomové, kognitivní vědci, politici a vědci, zkoumáme konkrétní příklady toho, jak lze pochybnosti zasít, a snažíme se porozumět tomuto procesu, uvádí se v upoutávce na filmový dokument z roku 2021, který je aktuálně v nabídce iVysílání na webu České televize.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.