Kazachstán amnestuje účastníky lednových protestů

Podle prezidenta, který se uchází o znovuzvolení,  potřebuje země národní jednotu jako vzduch.

Kazachstánský prezident Kassym-Žomart Tokajev podepsal zákon o amnestii pro přibližně 1,5 tisíce lidí odsouzených za drobné trestné činy ve dnech nepokojů v zemi od 4. do 7. ledna 2022. Podle tiskové služby hlavy státu se text dokumentu připravuje k tisku.

Podle zákona jsou ukončeny trestní případy týkající se kazašských demonstrantů, kteří se dopustili trestných činů a trestných činů menší a střední závažnosti. Propuštěným osobám je poskytována resocializace – zaměstnání, lékařská péče a dokumentace.

Osobám, které se dopustily závažných trestných činů během lednových nepokojů, budou tresty sníženy o tři čtvrtiny v případě závažných trestných činů a o polovinu v případě zvlášť závažných trestných činů.

Těm, kteří si trest za tyto trestné činy odpykali, bude odsouzení zahlazeno. Amnestie se nebude vztahovat na teroristy, extremisty, osoby, které se dopustily mučení, organizovaly masové nepokoje nebo se pokusily násilně svrhnout vládu.

Tokajev během projevu k obyvatelům Kazachstánu z 1. září vyhlásil amnestii pro účastníky lednových nepokojů. „Národní jednotu potřebujeme jako vzduch. Jak účastníci stávky, tak příslušníci bezpečnostních složek jsou našimi občany,“ uvedl tehdy prezident republiky.

2. ledna 2022 začaly v Kazachstánu pokojné demonstrace, jejichž důvodem bylo prudké zvýšení ceny plynu, který je hojně využíván na západě země. V následujících dnech se protesty rozšířily do dalších regionů země. Následovaly požadavky na odchod prvního prezidenta Nursultana Nazarbajeva z politiky, odstoupení vlády a propuštění dříve zadržených protestujících.

Protesty přerostly v nepokoje a v zemi byl vyhlášen výjimečný stav. Obzvlášť složitá situace byla v bývalém hlavním městě Almaty, kde se několik dní odehrávaly pouliční boje za účasti střelby z ručních zbraní. Podle generální prokuratury bylo při lednových událostech zraněno více než 4 500 lidí a 238 jich bylo zabito, včetně 19 příslušníků bezpečnostních složek.

Dne 20. listopadu se v Kazachstánu budou konat prezidentské volby, které mají dovršit některé změny v ústavním pořádku země.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.