Guinea: junta čistí zemi od korupce

Guinea je malá a málo rozvinutá země na západním pobřeží Afriky. Loni v záři byl v zemi proveden převrat, kdy se vlády chopila vojenská junta. Ta chce nyní zatočit s korupcí.

Guinejská vládnoucí junta vyzývá ke stíhání bývalého prezidenta Alpha Condého, kterého v roce 2021 svrhla převratem a požaduje zároveň stíhání více než 180 vysokých úředníků a bývalých ministrů za korupci. Armáda, která převzala moc před více než rokem, učinila z boje proti korupci jednu ze svých priorit a mnoho bývalých úředníků již bylo v této souvislosti zadrženo. Guinejský ministr spravedlnosti Alphonse Charles Wright zaslal začátkem listopadu veřejný dopis generálnímu prokurátorovi. Kromě bývalé hlavy státu mezi podezřelé zařadil také bývalého premiéra, prezidentské poradce a asi čtyřicet bývalých ministrů. Na svém seznamu ministr uvedl celkem 188 jmen a někteří jejich nositelé jsou již zadrženi. Zmrazeny byly též jejich účty. Politici a poradci jsou stíháni například pro nedovolené obohacování, praní špinavých peněz, padělání a používání padělků ve veřejném psaní, nebo pro zpronevěru veřejných prostředků. „Je bezpodmínečně nutné zahájit soudní vyšetřování k objasnění původu finančních prostředků na těchto různých účtech, aniž by bylo dotčeno uvolnění finančních prostředků, pokud je rozporuplným způsobem zjištěno, že tyto účty jsou prosté jakékoli domněnky nezákonného obohacení,“ vyjádřil se ministr spravedlnosti.

Pro exprezidenta Alphu Condého to není poprvé, co čelí obvinění, obžalován byl totiž již letos v květnu, a to ze zabíjení, mučení, únosů a znásilňování. Od září 2021 je pak prezidentem země plukovník Mamady Doumbouya, který při převzetí moci ujistil, že nedojde k žádnému „honu na čarodějnice“, ale že spravedlnost bude „kompasem země“. Doumbouya nedávno podal návrh parlamentu země na změnu systému vládnutí a zavázal se do dvou let předat moc civilní vládě (od ledna 2023). Aby guinejská vládnoucí junta demonstrovala svou cestu ke spravedlnosti, 28. září tohoto roku byl zahájen proces s bývalým guinejským diktátorem Moussou Dadisem Camarou a tuctem bývalých vojenských a vládních úředníků u soudu v Conakry, kde se mají zodpovídat za krvavý masakr spáchaný 28. září 2009, kdy vojáci v rámci boje proti opozici stříleli do davu a veřejně znásilňovali ženy. V ten a v následujících dnech bylo dle zprávy mezinárodní vyšetřovací komise s mandátem OSN zabito 156 lidí, tisíce byly krutě zraněny a nejméně 109 žen bylo znásilněno.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.