Aféra v Německu: Nepotismus ve Spolkovém sněmu?

Zatímco chce italská premiérka Giorgia Meloniová tvrdě postupovat proti nelegální migraci, německá vláda schválila finanční prostředky pro soukromou námořní záchranu uprchlíků ve Středozemním moři.

CDU/CSU obvinila Zelené z nepotismu ve Spolkovém sněmu. Dva miliony eur, které parlamentní rozpočtový výbor nedávno schválil pro námořní záchrannou alianci United4Rescue, mají putovat do organizace, jejíž předseda Thies Gundlach je životním partnerem současné místopředsedkyně Spolkového sněmu Katrin Göring-Eckardtové (Zelení). „Jsem velmi ráda, že tato práce na záchranu životů bude nyní podpořena také příspěvkem ze spolkového rozpočtu,“ oznámila Eckardtová na svém twitterovém účtu. Již v červenci vyzvala k financování záchranných operací na moři ve Středozemním moři ze státních prostředků.

Carsten Körber (poslanec CDU) listu Bild řekl, že o personálním propojení mezi Zelenými na jedné straně a United4Rescue na straně druhé při hlasování o návrhu zákona nevěděl. „Díky tomu se návrh jeví ve zcela jiném světle. Tím se zřetelně posouvá angažmá semaforové koalice směrem k nepotismu.“

Poslanec CSU Wolfgang Stefinger rovněž napadl blízkost Zelených ke sponzorované alianci. „Skutečnost, že partner místopředsedkyně Spolkového sněmu za Zelené sedí ve správní radě tohoto sdružení a že sdružení je štědře financováno ministerstvem zahraničí vedeným Zelenými, má mimořádně negativní pachuť.“

Podle Stefingera je nutné „bojovat proti příčinám útěku na místě, zlepšit životní podmínky, prověřit žádosti o azyl dříve, než se lidé vydají na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.