Rusko by mohlo oddělit zúčtování ve „spřátelených měnách“ od dolaru

Alternativy plateb v dolarech v současnosti zahrnují „nákupní koš“ měn i „exotičtější“ možnosti plateb zlatem, ropou či čínským jüanem.

Ruské úřady se rozhodly oddělit zahraniční obchodní kontrakty se spřátelenými zeměmi od kurzu dolaru a pro stanovení kurzů národních měn používat alternativní ukazatele. Informoval o tom zdroj z finančního trhu a potvrdil to federální úředník. Informaci přinesly ruské noviny RBK s tím, že alternativní postupy se zatím diskutují.

V současnosti se stále při mezinárodním účtování s národními měnami jejich kurz přepočítává přes dolar. Například při výpočtech páru rubl-tenge se kurz kazašské měny vůči rublu řídí cenou dolaru. Podle jednoho z respondentů RBK stojí nejen ruský trh před úkolem vybudovat globální systém, který umožní trvale opustit křížový kurz závislý na dolaru. Uvedl, že na této iniciativě nyní pracuje ruská centrální banka a ministerstvo financí společně s bankami.

„Zvažují se různé možnosti, včetně nákupního koše měn,“ uvedl federální úředník. Vázání národních měn na zlato nebo ropu je také možné, říká zdroj z finančního trhu, ale dodává, že ocenění na trhu s ropou je také vázáno na dolar, takže to není nejlepší možnost.

Zdroj novin RBK z významné banky k této iniciativě říká, že jedinou alternativou k dolaru podle něj může být jüan: pokud se kurz podle nové metodiky příliš odchýlí od dolaru, mohou se najít účastníci trhu, kteří toho využijí ve svůj prospěch. Jüan by mohl posloužit jako vstupní brána, jenže jednak není volně směnitelnou měnou, jednak je k jeho použití potřeba souhlas Číny, upřesnil tuto variantu federální úředník.

Současná diskuze o nahrazení dolaru v obchodování s „přátelskými“ zeměmi probíhá na pozadí rizik sankcí, které by v Rusku mohly omezit obchodování s měnou v současné podobě. Podle novin se jedná i o možných restriktivních opatřeních vůči Národnímu clearingovému centru, které je součástí skupiny Mosbirži (Moskevská burza) a působí jako zprostředkovatel měnových obchodů na platformě. V případě jejich zavedení by Mosbirži ztratila možnost obchodovat v dolarech. Centrální banka se na tato rizika již připravuje – oficiální (nikoli burzovní) kurz dolaru, eura a jüanu bude určovat na základě údajů o měnových transakcích provedených úvěrovými institucemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.