Budoucnost práce: Jak můžeme připravit naše děti na svět roku 2032?

Rozvoj technologií mění téměř každý aspekt našeho života – zejména způsob, jakým pracujeme. Které aplikace a sítě ovládnou naše životy v budoucnu? Jak bude práce vypadat za 10 let?

Počítačový vědec Gordon Moore vytvořil Moorův zákon, který předpokládá, že výpočetní výkon se každé dva roky zdvojnásobí. To znamená, že zařízení a sítě, které budeme používat za deset let, budou mnohem výkonnější než dnes a vytvoří nová odvětví a pracovní místa. V posledním desetiletí došlo k velkému globálnímu posunu v této oblasti a tyto změny budou pokračovat. Výzvami, kterým bude nastupující generace pracovníků čelit, se zabývala vysoká škola Forward College zaměřená na rozvoj dovedností mladých lidí při přípravě na budoucí svět. Příští generace bude například podle předpovědí pracovat odkudkoli. Je zřejmé, že trend „hybridní“ práce, práce z domova částečně nebo po celou dobu, který si vynutila pandemie koronaviru, nebude v dohledné době zvrácen. Nedávný výzkum práce z domova provedený pro americkou Brookings Institution ukázal, že až čtvrtina amerických pracovníků by dala výpověď, pokud by byli požádáni, aby se vrátili do kanceláře na pět dní v týdnu. Ve skutečnosti by většina z nich raději přijala snížení mzdy, aby mohla pracovat více hodin z domova. Další výzkum technologické společnosti Owl Labs pak zjistil, že práce z domova vedla obecně k výraznému zvýšení morálky a produktivity. Převážná většina dotázaných uvedla, že zaznamenala pokles úrovně stresu a že se cítí více motivovaná. Vzhledem k tomu, že mnoho profesionálních zaměstnání přechází na práci z domova, typ kancelářských areálů, na které jsme zvyklí, nebude mít pro nastupující generaci stejný význam. Mnohem větší prioritou bude efektivní využití času.

V roce 2032 bude drtivá většina pracovní síly působit v digitálním světě, tj. světě, kde se téměř každá transakce – sociální, finanční nebo administrativní – bude provádět online. Expanze technologií v téměř všech oblastech, od maloobchodu po zdravotnictví, znamená, že mnoho budoucích pracovníků bude zaneprázdněno udržováním tohoto digitálního světa v pohybu. Platfoma LinkedIn předpovídá, že v příštích pěti letech bude vytvořeno více než 150 milionů pracovních míst v technologickém sektoru a mnoho z nich bude zahrnovat každodenní používání platforem nebo kanálů sociálních médií, které dosud neexistují. Aby v tomto rozšiřujícím se prostoru uspěly, musí dnešní děti rozumět „digitální ekosféře“ a tomu, jak se v ní jednotlivci denně pohybují. To není snadný úkol. Předvídání spotřebitelské poptávky a chování vyžaduje kromě technické znalosti také komplexní soubor interpersonálních dovedností a schopností. Profesionálové zítřka budou muset mít „měkké dovednosti“ „Měkké dovednosti“ (vlastnosti, jako je empatie, schopnost týmové práce, schopnost přijímat konstruktivní kritiku, odolnost a zprostředkovatelské dovednosti) budou důležitým nástrojem pro kariéru  v roce 2032. Průzkum společnosti Zety z roku 2022 mezi HR vedoucími a náborovými pracovníky zjistil, že 61 procent dotázaných považuje „měkké dovednosti“ za cennější než technické dovednosti a více než polovina považuje týmovou práci a komunikační dovednosti za nejdůležitější ze všech. Je nasnadě, že úspěšní profesionálové budoucnosti budou ti, kteří tyto dovednosti rozvinuli během předchozího desetiletí.

Většina globálních vzdělávacích systémů je založena na jednoduchém postulátu – hlavní je učit, testovat, opakovat. Pouhé hodnocení znalostí předmětu však sice usnadňuje práci učitelům, ale v mnohém je nedostačující. Tento model výuky ignoruje skutečnost, že „měkké dovednosti“ se u žáků rozvíjejí pouze vykonáváním, zapojováním se do smysluplných praktických činností, které vyžadují spolupráci a kritické myšlení. Podle zástupců Forward College je zapotřebí radikálnější a pohlcující přístup, který bude zahrnovat sociální a emocionální dovednosti ve stejné míře jako ty praktické a digitální, je tedy nejvyšší čas změnit systém učení tak, aby vzdělávací instituce lépe připravily své frekventanty na budoucí život.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.