Peru má po impeachmentu a zatčení Castilla v čele prezidentku bez spojenců a podpory

Dina Boluarteová se ujala úřadu, v němž se za posledních sedm let vystřídalo sedm prezidentů.

Nová prezidentka Peru za sebou nemá žádnou politickou stranu ani přirozené spojence a disponuje jen velmi malou politickou podporou, takto osamocena stojí před úkolem vládnout zemi, která měla za posledních sedm let již sedm prezidentů, píše o situaci v Peru Americas Quaterly.

Dosavadní prezident země Pedro Castillo byl 7. prosince zatčen po impeachmentu peruánským Kongresem, když se předtím pokusil o jeho rozpuštění. Viceprezidentka Dina Boluarteová se tak nečekaně stala prezidentkou země. Peruánský generální prokurátor potvrdil, že Castillo je vyšetřován kvůli obvinění ze „vzpoury“ a „spiknutí“ a hrozí mu trest odnětí svobody mezi 10 až 20 roky.

Právnička Boluarteová byla zvolena viceprezidentkou v roce 2021 a v několika Castillových rychle se střídajících vládách působila jako ministryně. Po náhlém nástupu do funkce sice nová prezidentka požádala parlament o schovívavost, takového luxusu se jí však zřejmě nedostane.

Novopečená prezidentka stojí před stejnými problémy jako její předchůdce Castillo, který se úřadu ujal v roce 2021. I jejím problémem bude, že nemá širokou podporu v Kongresu. Jen pár týdnů do nástupu do úřadu viceprezidentky sama čelila ústavní žalobě kvůli údajným nesrovnalostem během rezignace na předcházející funkci veřejné činitelky. Řízení proti ní bylo zastaveno, ale nejspíš jen proto, že zákonodárci očekávali, že by mohla nahradit Castilla, kterého se chtěli zbavit.

Boluarteová byla do nedávna členkou Castillovy politické strany Peru Libre, v lednu 2022 ale byla ze strany vyloučena v důsledku konfliktu s partajním šéfem Vladimirem Cerrónem. Tato politická síla v Kongresu jí tedy zřejmě příliš nakloněna nebude. Politická pravice vůči nové prezidentce projevila nevraživost již v době, kdy podpořila ústavní žalobu proti ní.

Nová prezidentka se nyní dostala do obdobné situace jako Martín Vizcarra, který se stal prezidentem po rezignaci Pedra Pabla Kuzcynského v roce 2018. Bude podléhat zájmům a kalkulacím politiky Kongresu. Jako politička už ale projevila politickou prozíravost a má v ruce několik trumfů. Nikdy nebyla členkou Castillova vnitřního okruhu lidí a není spojována s korupcí kolem bývalého prezidenta, má tedy širší prostor a možnosti při sestavování nové vlády. Právě personální obsazení nové vlády (Peru má prezidenský systém, vládu jmenuje a řídí prezident) určí, jakým směrem se země bude ubírat.

I nad jejím prezidenstvím ale bude viset hrozba impeachmentu, pokud se jí nepodaří nalézt dohodu s Kongresem, jakkoliv nejspíš křehkou a vedoucí k neustálé nestabilitě.

Peru čelí v současnosti řadě problémů – mezi ně tradičně patří vysoká míra chudoby, v současnosti pak rostoucí ceny energií a potravin a hospodářská stagnace. Castillovo vládnutí navíc doprovázel neustálý politický chaos. Je možné, že Boluarteová nemá na rozdíl od Castilla autoritářské sklony, pokud však projeví neschopnost, bude mít i její vládnutí neblahé dopady.

Během víkendu už Boluarteová jmenovala nový kabinet: bývalý náměstek ministra financí Alex Contreras bude ministrem hospodářství, chemický inženýr Oscar Vera je ministrem energetiky a dolů, bývalý státní zástupce Pedro Angulo se stal předsedou vlády a diplomatka Ana Cecilia Cervantes byla jmenována ministryní zahraničí.

Na jihu země, kde má Castillo širokou podporu, zůstala zablokována řada silnic, včetně Panamerické dálnice spojující Peru a Chile, na níž uvízly desítky autobusů a nákladních aut.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Ministerio de Defensa del Perú – https://www.flickr.com/photos/ministeriodedefensaperu/52552648922/, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.