Ruský útěk z Arktidy podkopává pozici Moskvy na Dálném severu

Naděje Kremlu na rozvoj Severní mořské cesty a na ochranu a projekci moci do Arktidy se mohou brzy zhroutit.

Důvodem není globální oteplování, pohyby ostatních zemí v Severním ledovém oceánu ani problémy samotného Ruska s rozvojem a údržbou zařízení na pevnině, která jsou nutná pro efektivní provoz trasy. Důvodem je spíše zrychlující se útěk etnických Rusů ze severních oblastí země. Tento útěk znemožňuje Moskvě udržovat, natož rozšiřovat zařízení potřebná k podpoře jejích ambiciózních plánů v Arktidě, a mění etnickou rovnováhu tamního obyvatelstva, které se od etnických Rusů přesouvá k domorodému obyvatelstvu, jež je s Kremlem stále více v rozporu. Takový vývoj dokonce vyvolává obavy, že další země, zejména Čína a Spojené státy, mohou Moskvu vyzvat na souboj o kontrolu nad Severní mořskou cestou a dokonce i nad klíčovými částmi území, které jsou nyní v Ruské federaci, napsal Paul Goble v článku publikovaném na portálu nadace Jamestown.

Ruská vláda nezveřejnila komplexní údaje o rozsahu ruského úniku z Arktidy, ale přibývá důkazů, že je značný a téměř jistě nevratný, přinejmenším v krátkodobém horizontu.  Jednou z hlavních příčin tohoto útěku Rusů je zhroucení ekonomické základny mnoha osad podél Arktidy; další související, ale možná ještě důležitější příčinou je, že se tyto komunity v posledních letech dostávají do stále větší izolace. Roli zde také sehrála snaha ušetřit a došlo tak k uzavření menších letišť a byly zrušeny plány na výstavbu dálnic a železnic, které by tato místa spojily se zbytkem Ruska.

Ještě důležitější však může být, že úředníci a odborníci na severu stále více ztrácejí důvěru v to, že Moskva pro řešení jejich problémů něco udělá, a proto mají pocit, že musí postupovat sami.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.