Čínská firma Huawei v Rusku uzavře divizi prodeje úložišť a telekomunikací

Hlavním důvodem pro odchod z Ruska jsou obavy ze sekundárních sankcí.

Společnost Huawei uzavírá svou divizi pro prodej podnikových úložišť a telekomunikací v Rusku, uvedly v pondělí noviny Kommersant. V divizi pracovalo kolem 2 tisíc lidí, kterým bylo nabídnuto, aby se buď přesunuli do jiných zemí Společenství nezávislých států, nebo odešli.

Huawei si však v Rusku ponechává střediska pro vývoj pokročilých technologií. Účastníci trhu se domnívají, že dodávky zařízení Huawei budou i nadále probíhat prostřednictvím paralelního dovozu, zatímco technickou podporu převezmou distributoři, kteří budou najímat propuštěné specialisty, napsaly dále noviny.

Zdá se, že uzavření divize má spojitost s pokračujícími boji na Ukrajině, protože zdroj ze společnosti Huawei dal najevo, že firma by po skončení bojů mohla divizi v Rusku znovu otevřít. Rozhodnutí společnosti Huawei souvisí s rizikem sekundárních sankcí, které se týkají zařízení používaných ve veřejném sektoru. Zdroj listu Kommersant upřesnil, že společnost si v Ruské federaci ponechává prodej spotřební elektroniky (smartphony, notebooky atd.) a mobilní služby AppGallery. Společnost Huawei se k situaci odmítla vyjádřit.

Po vypuknutí války na Ukrajině se dle Kommersantu většina významných dodavatelů informačních a komunikačních technologií rozhodla oficiálně zastavit prodej v Rusku. Mezi ně patří například firmy Dell, HP, Hitachi atd. Vedení společnosti Huawei se k tomu nevyjádřilo, ale zároveň zmrazilo dodávky do Ruska. V důsledku toho se na konci letošního roku prodej na ruském trhu ukládání dat snížil o 30-50 % a ceny vzrostly o 50 %.

Firma Huawei i nadále prodává na ruském trhu své mobilní telefony a její podíl se za letošní rok na ruském trhu zvýšil. Podíl tohoto výrobce na dodávkách chytrých telefonů dosáhl za tři čtvrtletí letošního roku 2,8 %, zatímco o rok dříve to bylo jen 1 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.