Itálie: Tvrdá linie proti soukromým námořním záchranářům

Nařízení italské vlády masivně omezuje činnost civilních záchranných lodí.

20 humanitárních organizací, včetně Lékařů bez hranic a německého sdružení Sea-Watch, se obává dalších úmrtí ve Středozemním moři poté, co italská vláda vydala nové nařízení. Nová pravidla jsou v rozporu s povinností záchrany podle mezinárodního námořního práva.

Vyhláška vydaná na konci prosince stanoví, že civilní námořní záchranáři mohou ve Středozemním moři provést pouze jednu záchrannou misi. Poté musí okamžitě zamířit do dalšího přiděleného přístavu – aniž by případně poskytli pomoc jiným lodím v nouzi. Obvykle lodě provádějí několik záchranných akcí za misi.

Pro ty, kteří pravidla poruší, se vyhláška opírá o systém sankcí správní povahy, který nahradí současný systém trestní povahy; předpokládá se pokuta od 10 tisíc do 50 tisíc eur (pro kapitána a majitele lodi). Kromě peněžité sankce se předpokládá i zabavení lodi na dva měsíce (proti němuž je přípustné odvolání k prefektovi) a v případě opakování zakázaného jednání její zabavení, kterému předchází předběžné zabavení. Podobné sankce jsou stanoveny v případě, že velitel a vlastník lodi neposkytne informace požadované vnitrostátním orgánem pro pátrání a záchranu na moři nebo nesplní jeho pokyny.

Organizace Sea-Eye se nechala ústy výkonné ředitelky Anniky Fischerové slyšet, že „se nebude řídit žádným nezákonným kodexem chování ani jinými oficiálními pokyny, které porušují mezinárodní právo nebo zákony našeho státu vlajky. V našem případě se jedná o zákony Spolkové republiky Německo. Proto odmítáme tento takzvaný kodex chování a obáváme se, že povede ke konfliktům s italskými orgány. Očekáváme proto, že spolková vláda ochrání námořní záchranné organizace pod německou vlajkou před protiprávním jednáním italských orgánů a v případě konfliktu nás rozhodně podpoří. Jakékoli zpoždění našich operací ohrožuje lidské životy.“

Pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové od svého říjnového nástupu do funkce tvrdě postupuje proti soukromým námořním záchranářům. V listopadu loňského roku se vláda pokusila zakázat dvěma lodím vylodit zachráněné lidi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.