Evropa ignoruje vykořisťování, pokud jde o uhlí z Kolumbie

Vzhledem k bojkotu ruských energetických zdrojů se evropská poptávka po uhlí z jiných zemí zvýšila.

Jako alternativa k ruskému plynu se Evropa vrací k uhlí z Kolumbie, které je prosáklé porušováním lidských práv, k němuž docházelo během smrtící občanské války v této zemi a které trvá dodnes. Evropa se tak vyhýbá jednomu krvavému konfliktu tím, že jiný konflikt ještě zhoršuje, napsal Joseph Wilde-Ramsing v článku publikovaném na platformě SOMO.

Z Nizozemska opět denně vyplouvají lodě naložené uhlím do průmyslového centra Německa. Není to překvapivé, protože navzdory „zeleným“ řečem o obnovitelných zdrojích energie a udržitelnosti velké evropské energetické společnosti nadále vyrábějí značné množství elektřiny v uhelných elektrárnách.

Donedávna pocházela většina uhlí z Ruska, ale od bojkotu ruských energetických zdrojů se evropská poptávka po uhlí z jiných zemí, například z Kolumbie, prudce zvýšila na 7 milionů tun (nárůst o 37 %), což je téměř stejně jako v roce 2017. Z toho 2 miliony tun se dovážejí z konfliktem zmítané severní těžební oblasti Cesar, což je čtyřikrát více než loni. Mezitím nikdo nemluví o důsledcích pro lidská práva.

Již před osmi lety evropské nevládní organizace, včetně nizozemské mírové organizace Pax, upozorňovaly na zločiny spáchané pravicovými polovojenskými milicemi v letech 1996-2006 v uhelné oblasti Cesar. Ty zabily více než tři tisíce lidí a 55 000 jich vyhnaly z jejich půdy, která později často přešla do rukou uhelných společností. Obráncům lidských práv v regionu je i nadále pravidelně vyhrožováno smrtí. Podle mezinárodních standardů nesou za tyto negativní důsledky odpovědnost evropské energetické společnosti jako odběratelé tohoto uhlí.

Přestože v roce 2015 podepsaly s nizozemskou vládou takzvanou „uhelnou dohodu“, energetické společnosti v posledních letech nijak výrazně nepřispěly k řešení situace obětí kolumbijského „krvavého uhlí“. Navzdory tomu energetické společnosti pokračovaly v nákupu jejich uhlí; nyní tedy opět ve stále větším množství.

SOMO proto již v červenci 2021 dospěla k závěru, že se tyto společnosti podílejí na pokračujícím porušování lidských práv.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.