Trh s elektřinou – jak dál? Napište do Bruselu

Až do 13. února mají možnost nejenom podniky, ale i občané EU, vyjádřit svoje připomínky k iniciativě, která se týká reformy uspořádání trhu s elektřinou v Evropské unii.

Evropská komise zahájila 23. ledna veřejnou konzultaci k reformě uspořádání trhu s elektřinou v Evropské unii s cílem lépe chránit spotřebitele před přílišným kolísáním cen, zlepšit jejich přístup k bezpečné energii z čistých zdrojů a zvýšit odolnost trhu.

Zahájená konzultace podpoří práci Komise na legislativním návrhu, který má být předložen v prvním čtvrtletí letošního roku. Konzultace bude probíhat do 13. února a zaměří se na čtyři hlavní oblasti, jak uvedl web Evropské komise:

  • snížení závislosti účtů za elektřinu na krátkodobých cenách za fosilní paliva a podpora zavádění obnovitelných zdrojů energie,
  • zlepšení fungování trhu s cílem zajistit bezpečnost dodávek a plné využití alternativ plynu, jako je skladování a odezva na straně poptávky,
  • zlepšení ochrany spotřebitelů a posílení jejich postavení,
  • zlepšení transparentnosti a integrity trhu a dozoru nad ním.

***

Jak se můžete do veřejné konzultace zapojit? Informace najdete zde v češtině. Připomínky musí odpovídat pravidlůmpro zpětnou vazbu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.